Connect with us

Financieel

Economen stellen voor: ‘Thuiswerkers moeten extra belasting betalen’

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Belasting op thuiswerken

In een nieuw rapport komen economen van Deutsche Bank met een wel heel opvallend voorstel: mensen die van thuis uit werken sinds de lockdown zouden extra belasting moeten betalen. Dat geld moet dan gebruikt worden om mensen te steunen die hun baan dreigen te verliezen.

Privilege

Thuiswerken is volgens de economen een ‘voorrecht’ en daarom stellen ze voor om werknemers, uitgezonderd zij die daar door de pandemie toe verplicht worden, per dag thuiswerk een extra belasting van vijf procent op te leggen. Die belasting zou dan de ‘Working From Home-belasting’ worden genoemd.

Minder kosten

De economen leggen ook uit waarom. Mensen die van thuis werken hebben minder kosten. Ze dragen ook minder bij aan de economie. Ze pendelen niet en lunchen minder buitenshuis. Luke Templeman, strateeg bij Deutsche Bank, legt uit: “Het is een groot economisch probleem. Zij die telewerken krijgen rechtstreekse en onrechtstreekse financiële voordelen. Die moeten worden belast.”

Economen stellen voor om thuiswerken te belasten.

Economen Deutsche Bank willen extra belasting op thuiswerken.

Al jaren nodig

Templeman zegt dat het coronavirus thuiswerkers heel wat voordelen opleverde, maar bedreigt het de gezondheid en het levensonderhoud van mensen die dat niet kunnen. De strateeg licht toe: “Eigenlijk hebben we al jaren een belasting op thuiswerkers nodig. Covid-19 heeft ons gewoon nog eens met de neus op de feiten gedrukt.”

Steun

Volgens de economen kan de belasting in de VS zo’n 40 miljard euro opbrengen, in Duitsland zo’n 20 miljard en 8 miljard in het Verenigd Koninkrijk. Dat geld kan dan aangewend worden voor inkomenssteun aan mensen die hun baan verloren, tijdelijk werkloos thuis zitten omdat zij niet thuis kunnen werken of voor mensen die hun baan dreigen te verliezen.

Iris van Dijk (1987) is een gepassioneerde onderzoeksjournalist en redactrice met een scherp oog voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Na haar studie Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden begon ze haar loopbaan als buitenlandcorrespondent, waarbij ze verslag deed van politieke spanningen en humanitaire crises. Met ruim vijftien jaar ervaring in de journalistiek heeft Iris zich gespecialiseerd in onderzoeksrapportages en diepgaande analyses. Ze heeft gewerkt voor toonaangevende kranten en online nieuwsplatforms, waar ze zich richt op geopolitiek, mensenrechten en klimaatverandering. Sinds 2024 maakt Iris deel uit van ons team, waar ze verantwoordelijk is voor het uitdiepen van grote dossiers en exclusieve interviews met beleidsmakers en deskundigen. Haar journalistieke werk wordt gekenmerkt door gedegen onderzoek, objectiviteit en een kritische blik op de macht. Naast haar journalistieke werk is Iris een fervent reiziger en natuurliefhebber. Ze brengt graag tijd door in afgelegen gebieden om zelf de impact van klimaatverandering te ervaren en verslag te doen vanuit het hart van de ontwikkelingen. Met haar doorzettingsvermogen en diepgaande kennis is Iris een journalist die het nieuws niet alleen verslaat, maar ook duidt en in de juiste context plaatst.