Connect with us

Financieel

Zorgverzekeringen in 2021 weer flink de hoogte in

Zorgpremies duurder in 2021

Op Prinsjesdag ging het kabinet uit van een stijging van de zorgpremies van iets meer dan 5 euro per maand. Gemiddeld genomen lijkt dat te kloppen, maar er zijn enkele verzekeraars die met nog hogere zorgpremies komen.

Volgend jaar moeten Nederlanders gemiddeld meer betalen voor hun zorgverzekeringen. Enkele zorgverzekeraars maakten hun premies al bekend en die gaan allemaal omhoog. Alleen Menzis moet van de vier grote spelers nog een nieuwe premie bekendmaken.

Zorgpremies duurder

Toenemende zorgpremies

De zorgpolis bij CZ stijgt in 2021 tot 129,60 euro per maand. Dat is een stijging van 8,65 euro vergeleken met dit jaar. De stijging geldt voor de populairste basisverzekering. Volgens de verzekeraar is deze stijging te wijten aan de toenemende zorgkosten. CZ zet een deel van de reserves in om de toename te beperken.

De verzekeraar legde uit dat de zorgkosten ieder jaar toenemen als gevolg van loon- en prijsstijgingen, maar eveneens door toenemende vergrijzing. Dat leidt tot een stijgende zorgvraag. CZ geeft aan dat ook het coronavirus extra kosten met zich bracht. Daar staat dan wel tegenover dat de gewone zorg tijdelijk een stilstand heeft gekend.

Mensen reageren verontwaardigd

De forse stijging stuit op de sociale media op heel wat weerstand. Een persoon reageerde: “Absurd dit. Ze gaan een slaatje uit corona slaan. Gezinnen met minimuminkomen zijn flink de pineut.” Er worden gretig reacties gedeeld met de hashtag #zorgpremies.

Stijgende kosten in de zorgsector

Ook VGZ maakte haar nieuwe tarieven bekend. Bij deze verzekeraar is er een stijging van 4,50 euro. Zilveren Kruis zet de premie van haar basisverzekering op 128,45 per maand, een stijging van 3 euro. De premie bij OHRA stijgt met 10,25 euro. De verzekeraar lichtte toe: “De stijging is onder meer het gevolg van de oplopende zorgkosten in Nederland en de impact van het coronavirus op de zorg.” Bij DSW bedraagt de nieuwe premie 124,50 euro voor de basisverzekering, een toename van 6,50 euro.

Lees verder

Financieel

Enorme prijsverhoging variabele contracten Essent vanaf 1 juli

Essent

Essent verhoogt de variabele energietarieven vanaf 1 juli met 25 tot 30 procent. Daardoor moeten klanten per maand 25 tot 90 euro meer betalen voor hun energierekening. Dat bevestigt het bedrijf dinsdag.

Het gaat gemiddeld om een prijsstijging van om en bij de 50 euro per klant. Essent bedient ongeveer twee miljoen klanten. De helft daarvan heeft een variabel contract. Die klanten krijgen dus af te rekenen met een forse prijsverhoging.

Op 1 juli was er ook al een prijsverhoging. Toen ging het gemiddeld om een verhoging van 20 euro per klant.

Essent verwacht voor de jaarwisseling geen nieuwe verhogingen, maar kan geen garanties op tafel leggen. “We kopen vooruit in op de markt en de energie voor de komende maanden hebben we al aangekocht. Maar we weten niet wat er nog gaat gebeuren, bijvoorbeeld met eventuele sancties. Daar kunnen we pas in het najaar meer over zeggen”, aldus een woordvoerder.

Lees verder

Financieel

Man Sylvie Meis stelt beleggers in zijn eigen cryptomunt gerust

Sylvie Meis

De echtgenoot van Sylvie Meis, Niclas Castello, lanceerde een eigen cryptomunt genaamd Castello Coin. De waarde is momenteel erg gedaald en zijn volgers maken zich zorgen.

Een van de investeerders reageert: “Ik heb er hoofdpijn van gekregen. Het was geen goede start.” Nu stelt Castello zijn fans gerust.

Castello vindt dat je dit er maar moet bijnemen als je investeert in cryptomunten. “,Je weet het nooit van te voren! Het is momenteel een laag volume. Maar met alle hoogtepunten die eraan komen, gaat dat veranderen.” De kunstenaar startte de cryptomunt om de manier te veranderen waarop in kunst wordt geïnvesteerd. Hij bood ook al de eerste kunstwerken aan die je met de munt kunt kopen.

Kritiek

Bij de lancering van zijn munt lag Castello zwaar onder vuur. Enkele maanden terug is een kunstwerk van hem in New York geplaatst. Het was een kubus van 186 kilo om de aandacht te vestigen op de lancering van zijn munt.

Het kunstwerk kostte maar liefst 10 miljoen euro en de inwoners van de stad waren daar niet blij mee. “Laten we in een stad die zwaar is getroffen door de pandemie, waar de prijzen al hoog zijn en de inflatie het nog erger maakt, een bewaakte gouden kubus op een openbare plaats dumpen”, klonk een van de reacties op Twitter.

Lees verder

Financieel

Wow! Bitcoin ook geraakt door het corona virus?!

bitcoin-stijgt

De Bitcoin is weer enorm gestegen. De digitale munteenheid heeft maar liefst de grens van $25000 bereikt. De waarde van de Bitcoin gaat de laatste maanden steeds verder omhoog. Handelsplatform Bitstamp meldde zaterdagmiddag een recordniveau van meer dan 25.400 dollar.

In januari was de munt $8000,- waard. Tijdens de eerste coronagolf halveerde dit tot $4000,- Daarna steeg de prijs, vooral in de herfst ging het hard.

stijging-bitcoin

Sinds half oktober is de waarde maar liefst verdubbeld. Ook speelt mee dat klanten van betalingsdienstverlener PayPal met bitcoins kunnen betalen.

De bitcoin werd begin 2009 gelanceerd en was toen slechts een paar cent waard.

Lees verder

Financieel

Economen stellen voor: ‘Thuiswerkers moeten extra belasting betalen’

Belasting op thuiswerken

In een nieuw rapport komen economen van Deutsche Bank met een wel heel opvallend voorstel: mensen die van thuis uit werken sinds de lockdown zouden extra belasting moeten betalen. Dat geld moet dan gebruikt worden om mensen te steunen die hun baan dreigen te verliezen.

Privilege

Thuiswerken is volgens de economen een ‘voorrecht’ en daarom stellen ze voor om werknemers, uitgezonderd zij die daar door de pandemie toe verplicht worden, per dag thuiswerk een extra belasting van vijf procent op te leggen. Die belasting zou dan de ‘Working From Home-belasting’ worden genoemd.

Minder kosten

De economen leggen ook uit waarom. Mensen die van thuis werken hebben minder kosten. Ze dragen ook minder bij aan de economie. Ze pendelen niet en lunchen minder buitenshuis. Luke Templeman, strateeg bij Deutsche Bank, legt uit: “Het is een groot economisch probleem. Zij die telewerken krijgen rechtstreekse en onrechtstreekse financiële voordelen. Die moeten worden belast.”

Economen stellen voor om thuiswerken te belasten.

Economen Deutsche Bank willen extra belasting op thuiswerken.

Al jaren nodig

Templeman zegt dat het coronavirus thuiswerkers heel wat voordelen opleverde, maar bedreigt het de gezondheid en het levensonderhoud van mensen die dat niet kunnen. De strateeg licht toe: “Eigenlijk hebben we al jaren een belasting op thuiswerkers nodig. Covid-19 heeft ons gewoon nog eens met de neus op de feiten gedrukt.”

Steun

Volgens de economen kan de belasting in de VS zo’n 40 miljard euro opbrengen, in Duitsland zo’n 20 miljard en 8 miljard in het Verenigd Koninkrijk. Dat geld kan dan aangewend worden voor inkomenssteun aan mensen die hun baan verloren, tijdelijk werkloos thuis zitten omdat zij niet thuis kunnen werken of voor mensen die hun baan dreigen te verliezen.

Lees verder

Financieel

150 jaar oude haarlok van Abraham Lincoln geveild voor 68.000 euro

Een haarlok van de Amerikaanse president is geveild voor 81.000 dollar of omgerekend 68.000 euro. Persoonlijk zouden we nooit zoveel geld betalen voor een pluk haar, maar ieder z’n ding.

Op een veiling in Boston op 12 september 2020 is een plukje haar, samen met een veeg bloed van Lincoln, geveild.

Lincoln werd in 1865 door het hoofd geschoten door de toneelspeler John Wilkes Booth. Het lokje haar is genomen tijdens de autopsie van de president. De hoogste bieder op de items, die anoniem wenst te blijven, betaalde er 6.250 dollar meer voor dan het veilinghuis verwacht had.

Het haar was aanvankelijk in het bezit van Dr. Lyman Beecher Todd, een neef van first lady Mary Todd Lincoln. Omdat hij niets had om het lokje in te bewaren, greep Todd in zijn zak en gebruikte het oorlogstelegram dat hij kreeg kort nadat de president neergeschoten was.

RR Auction

Historisch belang

James A. Todd, zoon van Dr. Todd, deed het verhaal achter het haar en de telegram in een brief van 12 februari 1945.

Volgens CNN leest de brief: “Hij wikkelde het lokje haar, bevlekt met bloed en hersenvloeistof, in dit telegram en schreef haastig: ‘Haar van Lincoln’. De haarlok van Abraham Lincoln werd van zijn hoofd gesneden en aan mijn vader gegeven tijdens de autopsie en is sindsdien altijd in het bezit van de familie gebleven.”

Todd was meer dan een neef van de vrouw van Lincoln; ze leerden elkaar kennen toen de familie Lincoln een bezoek bracht aan Lexington, Kentucky, nog voor de Civil War. Todd werd later aangesteld als postmeester in Lexington nadat Lincoln in 1861 president werd.

Tijdens de laatste uren van de president, bleef Todd aan zijn zijde. Het telegram heeft ook veel historische waarde omdat het een theorie weerlegt dat de toenmalige oorlogssecretaris Edwin Stanton de moord op Lincoln gepland had vanwege persoonlijke en politieke meningsverschillen.

Lees verder

Financieel

Prinses Amalia krijgt in 2021 meer dan een ton omdat ze dan 24 dagen 18 is



Bij de aanbieding van de Miljoenennota op Prinsjesdag krijgt prinses Amalia te horen hoeveel geld ze in 2021 van de staat zal krijgen. Dan wordt ze immers 18 jaar oud. Vorig jaar gaf de begroting daar al een indicatie over. Nu weten we meer.

Als vermoedelijke troonopvolgster van de koning heeft Amalia vanaf 7 december 2021 recht op de grondwettelijke uitkering. Vorig jaar is die vergoeding geraamd op 1.587.000 euro. Het grootste deel daarvan is bestemd voor materiële en persoonlijke uitgaven. Slechts 282.000 euro betreft persoonlijk inkomen.



Omdat de prinses pas achttien wordt op 7 december 2021 krijgt ze alleen een vergoeding voor de nog resterende 24 dagen. Die vergoeding zal wellicht om en bij de 107.000 euro gaan bedragen. Hiervan is 19.000 euro bestemd als inkomen en de rest als vergoeding voor uitgaven. De begroting voor het jaar daarna zal bekend zijn op Prinsjesdag 2021.





 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op






Lees verder

Financieel

Dit Italiaans privé-eiland kan je gewoon op Airbnb huren voor een zacht prijsje

Er is niets zo gezellig als met een grote groep vrienden of familie op vakantie gaan. Nu is er echter wel een heel speciale locatie om naartoe te trekken. Je kunt op Airbnb gewoon een Italiaans privé-eiland huren! Het mooiste van al is dat het huis, met bijhorend eiland, ook nog eens heel betaalbaar is.

Wanneer je met een grote groep op reis gaat, wil je vooral een plekje waar je ongestoord je gang kunt gaan. Op vakantiesite Airbnb staat een huis op een eiland in de omgeving van Venetië te huur tegen een zacht prijsje. De woning heeft zeven slaapkamers voor een totaal van zestien gasten. Wanneer je met zestien op vakantie gaat en de prijs door het hele gezelschap deelt, kom je uit op 36 euro voor een nachtje. Twee personen kunnen er afhankelijk van het seizoen al terecht voor 80 euro per persoon.

Airbnb

Zo goedkoop? Dan moet er wel een addertje onder het gras schuilen. Niets lijkt minder waar. De recensies op Airbnb zijn immers lovend!

Airbnb

Acht minuten varen

Eiland Falconera is alleen te bereiken met de boot. Het is gelegen op acht minuutjes varen van het vasteland. Daar heb je maar liefst 20 hectare helemaal alleen voor jou en je vrienden.

Airbnb

Het leuke is dat je ook nog eens vlakbij Venetië zit. Ideaal dus voor uitstapjes. Overnachten in Venetië zelf is immers niet goedkoop!

Airbnb

De vraag is nu alleen nog maar: wie neem jij mee?

Lees verder

Financieel

Huizen waren nooit meer waard: zo check je de WOZ-waarde van jouw huis

De WOZ-waarde van huizen was nog nooit zo hoog. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan de hand van de laatste cijfers.

De WOZ-waarde steeg voor heel Nederland gemiddeld met 8,9 procent. Daardoor kwam de gemiddelde waarde van een huis op 1 januari uit op een recordbedrag van 270.000 euro.

Is de WOZ-waarde actueel?

De evolutie van de WOZ-waarde loopt een jaar achter op de reële woningprijzen. Dat komt omdat de WOZ-waarde gebaseerd is op de geschatte woningwaarde van het jaar voordien. De gemeentes hanteren de waarde voor de heffing van de onroerendezaakbelasting.

Stijgers

De sterkste stijging vond plaats in Weesp. Daar steeg de WOZ van de gemiddelde woning met bijna 22 procent tot een bedrag van 351.000 euro. Rotterdam was vorig jaar de grootste stijger, maar ook daar is een flinke stijging waargenomen. De toename bedraagt er 15 procent, wat een gemiddelde waardering betekent van 222.000 euro.

De gemiddelde waarde is met 750.000 euro het hoogst in Bloemendaal. De laagste score viel te noteren in Delft met een waardering van 134.000 euro.

WOZ-waarde controleren

Je kunt zelf controleren hoeveel de WOZ-waarde van je huis is. Dat kan eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Daar kan je niet alleen de waarde van je eigen huis checken, maar dat van elke woning in Nederland. De cijfers zijn immers openbaar en door iedereen te consulteren.

Mensen die het niet eens zijn met de WOZ-waarde van hun huis na taxatie door de gemeente kunnen bezwaar aantekenen. Dit dient wel te gebeuren binnen de zes weken na de datum van de beschikking. Bezwaar maken is na die termijn niet meer mogelijk. Na verloop van deze termijn staat de waarde dus vast.

Lees verder

Trending