algemeen
Paul de Leeuw verklapt op welke partij hij heeft gestemd: ´Heb hier heel veel spijt van!´

Paul de Leeuw heeft onthuld dat hij bij de laatste verkiezingen op D66 heeft gestemd, maar daar heeft hij inmiddels spijt van. De tv-persoonlijkheid is teleurgesteld in de rol die de partij speelt in de politiek. In een recent radio-interview uitte hij zijn frustraties en liet hij doorschemeren dat hij bij de volgende verkiezingen mogelijk op een andere partij zal stemmen.
Progressieve achtergrond
Paul de Leeuw staat bekend als iemand met progressieve opvattingen. Hij heeft jarenlang gewerkt bij BnnVara, een omroep met een linkse signatuur. Tegenwoordig is hij ook deels actief voor Omroep MAX, maar dat betekent niet dat hij het conservatieve gedachtegoed van omroepbaas Jan Slagter deelt. Paul heeft altijd een voorkeur gehad voor progressieve partijen en stemde bij de laatste verkiezingen op D66.
Teleurstelling in D66
In het radioprogramma The Friday Move sprak Paul openlijk over zijn stemkeuze en zijn teleurstelling in D66. “Mijn moeder stemt nooit en mijn vader stemde progressief. Ik stemde op D66, maar ik ben geen voorstander van de huidige voorzitter, mevrouw Van Huffelen.” Volgens Paul speelt Alexandra van Huffelen, de partijvoorzitter, een zwakke rol in de politiek.
Kritiek op Alexandra van Huffelen
De Leeuw spaarde Van Huffelen niet in zijn kritiek. Hij vindt haar optreden in de toeslagenaffaire ronduit teleurstellend. “Omdat zij ook zo’n lamlendige rol speelde in die uitkeringenfraude en ze zei steeds in allerlei designpakjes: ‘Het is allemaal niet mogelijk, het gaat allemaal lang duren.’ Nog steeds gaat het lang duren en dat vind ik heel schandelijk eigenlijk, dus ik weet nog niet wat ik ga doen.” De frustratie van Paul zit vooral in het feit dat er weinig vooruitgang lijkt te zijn in het oplossen van de problemen waar veel gedupeerden nog steeds mee kampen.
Geen stem meer voor D66?
Hoewel Paul altijd een linkse stemmer is geweest, lijkt zijn vertrouwen in D66 te zijn afgenomen. “Ik zal wel links blijven stemmen, denk ik, maar ik hoop wel dat ze al bezig zijn met onderhandelen van: wat gebeurt er als het kabinet valt?” De politieke situatie in Nederland baart hem zorgen en hij ziet hoe de PVV steeds populairder wordt.
De opkomst van de PVV
Paul merkt op dat de PVV steeds sterker wordt en blijft groeien in de peilingen. Dit is voor hem een reden om na te denken over de toekomst van linkse partijen. “De PVV blijft natuurlijk winnen.” Hij hoopt dat progressieve partijen zich beter voorbereiden op mogelijke veranderingen in de politiek.
Oproep aan linkse partijen
Volgens Paul moeten linkse partijen niet afwachten, maar actief aan de slag gaan met strategieën voor de toekomst. “Je moet erop voorsorteren.” Hij vindt dat er nu al plannen moeten worden gemaakt voor wat er gebeurt als het kabinet valt.
Politieke twijfels
Het is nog onduidelijk waar Paul de Leeuw bij de volgende verkiezingen op zal stemmen. Wat wel zeker is, is dat hij kritisch blijft kijken naar de keuzes die politieke partijen maken. Zijn vertrouwen in D66 is geschaad, maar hij blijft trouw aan zijn progressieve idealen.
