Connect with us

algemeen

Studie onthult: drie stoffen in zonnecrème waar je voor moet uitkijken

Zonnebrandproducten zijn niet alleen essentieel voor stranddagen; ze zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse huidverzorgingsroutine van veel mensen. De bescherming tegen ultraviolette (UV) straling is van vitaal belang, aangezien UV-straling kan leiden tot huidk@nker, vroegtijdige huidveroudering en andere huidschade.

Om deze redenen wordt het aanbevolen om zonnebrandproducten dagelijks aan te brengen, ongeacht het weer, omdat UV-straling de huid kan bereiken, zelfs op bewolkte dagen. Het belang van deze producten wordt versterkt door een toenemend bewustzijn van huidgezondheid en de noodzaak om effectieve en veilige producten te gebruiken.

Consumentenveiligheid

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) speelt een sleutelrol in het garanderen van de veiligheid en effectiviteit van zonnebrandproducten, wat van cruciaal belang is gezien hun dagelijks gebruik. In 2021 heeft de FDA een belangrijke update in haar regulaties voor deze producten geïntroduceerd, waarbij 16 actieve ingrediënten zijn herbeoordeeld.

Slechts twee van deze ingrediënten, zinkoxide en titaniumdioxide, ontvingen de classificatie “algemeen erkend als veilig en effectief” (GRASE). Deze herbeoordeling toont de toewijding van de FDA aan het handhaven van hoge veiligheidsnormen en zorgt ervoor dat de ingrediënten die gebruikt worden in zonnebrandproducten grondig worden getest op zowel kort- als langetermijneffecten op de gezondheid.

Problemen

De FDA heeft geconstateerd dat twaalf andere ingrediënten, waaronder bekende chemicaliën zoals avobenzone, oxybenzone en octocryleen, onvoldoende data hadden om als GRASE te worden geklasseerd.

Dit roept aanzienlijke zorgen op omdat deze ingrediënten wijdverbreid zijn in de zonnebrandproducten die momenteel op de markt zijn. Deze bevindingen hebben geleid tot een oproep voor aanvullende gegevens, vooral omdat sommige van deze stoffen door de huid geabsorbeerd kunnen worden en potentieel hormoonontregelende eigenschappen hebben.

Standaarden

Er zijn significante verschillen in de regelgeving van zonnebrandproducten tussen de Verenigde Staten en Europa. De Europese Commissie heeft na onderzoek aanbevolen de maximaal toegestane concentraties van bepaalde chemische filters zoals homosalaat en octocryleen te verlagen, vanwege zorgen over hun veiligheid bij huidige gebruiksniveaus.

Dit contrast in regelgeving benadrukt de noodzaak voor een uniforme internationale standaard die de veiligheid van consumenten over de hele wereld kan waarborgen.

Absorptie

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat chemische ingrediënten zoals oxybenzone niet alleen op de huid blijven, maar ook geabsorbeerd worden en voor langere tijd in het lichaam kunnen blijven. Dit roept vragen op over de potentiële gezondheidseffecten van langdurige blootstelling aan deze chemicaliën.

Studies suggereren dat deze stoffen het potentieel hebben om hormoonsystemen te ontregelen en zelfs bij te dragen aan carcinogene processen.

Ingrediënten

Oxybenzone, bijvoorbeeld, wordt gemakkelijk geabsorbeerd en is in verband gebracht met lagere testosteronniveaus bij adolescenten, allergische huidreacties en hormonale verstoringen. Studies hebben ook aangetoond dat oxybenzone kan bijdragen aan het risico op borstkanker en endometriose. Vergelijkbare zorgen bestaan voor octinoxaat en homosalaat, die ook door de huid worden opgenomen en hormonale effecten kunnen vertonen.