Connect with us

Actueel

Youssef wilde rijk worden in Nederland: ”Thuis was het veel beter”

In Ter Apel raakt het aanmeldcentrum al bijna vol. Mensen uit alle hoeken van de wereld stromen naar Nederland voor een betere toekomst. Deze beweging wordt veroorzaakt door diverse motieven. Terwijl sommigen op de vlucht zijn, is er ook een groep die aankomt met het doel te profiteren.

Youssef, een jongeman uit Algerije, kwam ongeveer een jaar geleden naar Nederland in de overtuiging dat hij hier een beter leven zou kunnen opbouwen.

“Ik ben opgegroeid in Algiers, de hoofdstad van Algerije, met drie broers en twee zussen. We hadden thuis geen overvloedige financiële middelen,” vertelt Youssef.

Hoewel Youssef familie heeft wonen in Duitsland, vertelden zij hem geen positieve verhalen over hun ervaringen daar. Ze stelden voor dat hij beter naar Nederland kon gaan. Daar zou hij naar verluidt snel zijn zaakjes op orde kunnen krijgen. In de tussentijd doet hij onderzoek op internet.

Op het sociale mediaplatform Telegram bestaan groepen waarin asielzoekers hun ervaringen met elkaar delen. Hier merkt Youssef op dat Nederland veel voor asielzoekers doet.

In Algerije heeft Youssef een baan waarbij hij ongeveer 180 euro per maand verdient. Hoewel dit niet veel is, zijn de kosten van levensonderhoud in vergelijking met Nederland veel lager.

“Maar toen ik hoorde dat ik hier tot wel 2.000 euro per maand kon verdienen, liet dat idee me niet los. Met zulk geld zou ik mijn familie kunnen ondersteunen.”

Hij dacht ook dat er ruimte zou zijn om te sparen. Gedreven door financiële overwegingen besloot Youssef om naar Nederland te reizen.

Dat is inmiddels ongeveer anderhalf jaar geleden. Na zes maanden van “voorbereiding” arriveerde hij op 19 juli 2022 in Nederland. Maar vanaf dat punt gaat alles mis.

Waar moet ik verblijven?

Eenmaal op Schiphol aangekomen, wist hij niet waar hij naartoe moest. “Ik had gehoord van Ter Apel en besloot daar naartoe te gaan. Maar toen ik zag dat het vol zat met mensen, begreep ik niet goed wat de bedoeling was. Ik wilde een eigen plek.”

Hij vroeg om huisvesting, maar kreeg te horen dat hij eerst geregistreerd moest worden als statushouder voordat hij in aanmerking zou komen voor huisvesting.

Omdat Youssef uit Algerije komt en dat land als veilig wordt beschouwd, werd zijn verzoek afgewezen. Hij kreeg geen verblijfsvergunning.

Daarmee werd zijn grote droom verstoord. “Ik wilde werken, een fijne plek om te wonen hebben en een toekomst opbouwen. Dat is me ontnomen.”

Verlangen naar huis

Wanneer een verzoek wordt afgewezen, betekent dit ook het einde van de opvang door het Centrale Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Youssef is verplicht Nederland te verlaten.

Desondanks verblijft hij nog in het land. Wanneer hij uiteindelijk zal vertrekken, weet hij nog niet. “Ik ben niet gelukkig in Nederland.

Dit land heeft me afgewezen vanwege mijn Algerijnse afkomst. Maar als je uit Oekraïne of Syrië komt, ben je wel welkom. Dat vind ik niet eerlijk.”

Een jaar na zijn vertrek uit huis verlangt hij terug naar zijn vertrouwde omgeving. “Thuis was het beter. Europa is niet zo rooskleurig als ze beweren.”