Connect with us

Actueel

Luise (12) doodgestoken: Meisjes 12 en 13 opgepakt

Twee Duitse meisjes hebben bekend dat ze klasgenoot en metgezel Luis (12) zaterdag in Cortenberg (Noordrijn-Westfalen) hebben vermoord, naar verluidt uit wraak. De drie hadden blijkbaar ruzie voor het drama.

Volgens Focus Online heeft Louise tijdens die woordenwisseling mogelijk uitgelachen om een ​​van haar latere moordenaars. Het was onduidelijk of de twee klasgenoten, 12 en 13 jaar oud, haar vervolgens in een vlaag van woede doodstaken, of dat ze het slachtoffer in een hinderlaag lokten, aldus het Duitse nieuwsmagazine. “De talrijke meswonden die door het Departement Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Mainz bij het meisje zijn gevonden, tonen aan dat er een grote haat moet zijn geweest”, zei het.

Louise werd zaterdag rond 17.30 uur voor het laatst levend gezien nadat ze een vriend in de wijk Hohenhain had bezocht en terugliep naar het huis van haar ouders, 3 km verderop. Haar ouders belden rond 19.45 uur de politie nadat ze meer dan twee uur eerder een telefoontje van haar vriendin hadden gekregen dat hun dochter op weg naar huis was.

De politie ging ervan uit dat Louise op weg naar huis was verdwaald in het bos, of dat haar daar iets was overkomen, en startte een huiszoeking. Inmiddels zijn ook tieners uit vrienden- en kennissenkring ondervraagd door de politie. Onder hen waren twee latere verdachten. Zoekopdrachten en ondervragingen gingen zondagochtend door omdat er zaterdagnacht geen spoor van het meisje werd gevonden. Terwijl het verhoor nog gaande was, ontdekte een agent met een speurhond rond 12.30 uur het lichaam van Lewis. Het ligt in de buurt van een fietspad, niet ver van de grens met Rijnland-Palts. Deze locatie blijkt ook een plaats delict te zijn, vreemd genoeg in de tegenovergestelde richting van de route die het 12-jarige meisje zou moeten nemen.

De beste vriend vermoedde later tijdens een tweede verhoor dat ze Louis hadden neergestoken, waardoor hij hevig bloedde. De bekentenissen van de 12- en 13-jarige meisjes werden gestaafd door bewijsmateriaal nadat ze geconfronteerd werden met tegenstrijdigheden in eerder ogenschijnlijk consistente verklaringen, aldus de politie. Volgens Bild is Luise vermoord door de oudste van de twee, die tevens haar beste vriendin was, bij wie ze de nacht doorbracht. De 12-jarige zou zich later bij hen hebben gevoegd, voordat de drie het bos in gingen.

Het ontbreken van juridische verantwoordelijkheid voor de minderheden van de twee daders dwong politie en justitie tot uiterst terughoudendheid met informatie. Aanklager Mario Mannweiler zei dat de 12- en 13-jarigen moeten worden beschermd “omdat ze nog kinderen zijn”. Om deze reden zwijgt hij over het mogelijke motief voor de moord, op een kleine uitleg na. “Volwassenen waren misschien niet duidelijk over wat de acties van het kind motiveerde”, zei hij dinsdag op een persconferentie. Gezien de meerdere steekwonden van het slachtoffer, geloofde hij dat “er bepaalde emoties in het spel waren”.

Kinderen onder de veertien jaar zijn in principe niet strafrechtelijk verantwoordelijk in Duitsland. Deze aansprakelijkheid vereist dat “een persoon de gevolgen van zijn daden zodanig voorziet dat hij of zij opzettelijk anderen kan verwonden en daarom strafrechtelijk verantwoordelijk moet worden gehouden voor die daden”. Omdat dit bij kinderen nog niet het geval is, kunnen zij niet voor de rechter worden gebracht.

Het Jugendamt is de Duitse tegenhanger van het Bureau Jeugdzorg en houdt zich bezig met daders onder de 14 jaar. Als zwaarste maatregel kan het hun plaatsing in een detentiecentrum bevelen. Een woordvoerder van de regio Siegen-Wittgenstein zei dat de meisjes van 12 en 13 jaar “buiten de gezinsomgeving waren geplaatst”. Dit komt deels doordat “geen van de kinderen naar dezelfde school gaat als vroeger”.

Meisjes houden nog steeds contact met hun ouders. “Vanwege hun jonge leeftijd zijn familiebanden erg belangrijk om de ondersteuning succesvol te laten zijn”, zegt regionaal directeur Thomas Wüst tegen Duitse media. De “zeer ongebruikelijke situatie” vereiste ook “veel empathie en zorgvuldige afhandeling”, zei hij.

Het Wijkbureau Jeugdzorg heeft ook contact met de nabestaanden van Louise. “Zolang haar familie het nodig heeft, zijn wij er om steun te bieden”, zei Wüst.