Connect with us

Actueel

Meisje (14) aangerand door groep op kerkhof

Avatar foto

Gepubliceerd

op

vermist-jongetje-veendam

Op 15 mei 2021 ontmoette een meisje (14 jaar) uit Gavere, België een vriendin op de Westerbegraafplaats in Gent. Eenmaal op de begraafplaats kwamen er nog vier tieners opdagen voordat het meisje werd geslagen. Vier dagen later pleegde ze zelfmoord.

De politie arresteerde vijf verdachten, onder wie drie jongens van 14, 15 en 17 jaar. Ze werden ondergebracht in een gesloten inrichting terwijl twee andere volwassen verdachten voor de strafrechter werden gebracht op verdenking van mishandeling.

Het verband tussen dood en seksuele misdrijven

Op 30 juni 2022 verklaarde de rechter van het Crown Court zich wilsonbekwaam omdat hij meende dat er een reëel verband was tussen het overlijden en het zedendelict. In dit geval zullen de twee volwassen verdachten voor de rechter moeten verschijnen. Het gaat ook om een ​​volksjury en vooral om een ​​veel hogere maximumstraf. De advocaten van de verdachte doen er alles aan om dat te stoppen en zijn in hoger beroep gegaan.

Vandaag rond 14.00 uur is er een hoorzitting in de zaak. Nabestaanden van de slachtoffers wilden dat de beesten vanaf het begin voor de rechtbank verschenen.

30 jaar gevangenisstraf

Stephen Schelinck, advocaat van de nabestaanden, zegt tegen Het Laatste Nieuws: “Het was ons duidelijk dat er een oorzakelijk verband was tussen de feiten en haar zelfmoord. Ze zou ook tegen enkele vrienden zeggen dat ze “dit niet meer kan” De rechtbank volgde dit voorbeeld. Dan zijn alleen de circuitrechtbanken gekwalificeerd.’

Advocaten beseffen dat dit voor nabestaanden een heel moeilijk proces kan zijn. “Maar de Circuit Court is de enige juiste plaats om de daders voor het gerecht te brengen.”

Als de rechtbank de beslissing van de eerste rechter bevestigt – dat er een verband was tussen de dood en het zedendelict – gaat de zaak naar een rechtszaak. In dit geval kan de verdachte worden veroordeeld tot maximaal 30 jaar gevangenisstraf.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.