Connect with us

Actueel

Slecht nieuws: prijzen benzine en diesel fors omhoog

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Per vandaag is er nieuw sanctiepakket van de Europese Unie van kracht. Naast de import van Russische ruwe olie naar Europa is ook de import van diesel, kerosine en andere producten uit Rusland verboden. En dat gaan automobilisten merken aan de pomp.

Dramatische toestanden
Het verbod op ruwe olie uit Rusland is al sinds 5 december van kracht. De EU heeft dit bedacht als straf voor de oorlog in Oekraine. De geleerden in Brussl denken Rusland hiermee in hun portemonnee te raken, maar in werkelijkheid zijn het burgers uit Europa die overal voor opdraaien.

Dat gegeven stopt Brussel niet. Sterker nog, er zijn weer nieuwe sancties bedacht en ingevoerd. Per vandaag is verboden om geraffineerde olieproducten zoals kerosine en diesel te importeren. Dat heeft grote gevolgen, want meer dan de helft van alle diesel in de EU was in januari afkomstig uit…Rusland.

Experts voorspellen nu dramatische toestanden aan de pomp. Diesel en kerosine blijven namelijk nodig en dus zal er veel meer vraag dan aanbod komen. En dat heeft grote invloed op de prijzen.

Alternatieven
Je zou denken dat wanneer je dergelijke sancties invoert, je een alternatief achter de hand hebt. De EU heeft dat niet. Die voeren de sancties eerst in en gaat dan op haar gemak kijken naar alternatieve leveranciers. Er wordt gegokt op de VS, het Midden-Oosten of China.

Omdat die landen verder weg liggen, is de brandstof langer onderweg. ”En een langere reis betekent een hogere prijs”, zo stelt analist Hans van Cleef.

Minister Rob Jetten ‘sluit niet uit’ dat de prijzen inderdaad omhoog gaan. Wel wil hij benadrukken dat Nederland ‘goed gevulde voorraden’ heeft en dat er in ons land veel raffinaderijen bestaan die eventueel diesel zouden kunnen produceren.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.