algemeen
Amalia wil geen ‘normale’ jongen. “Iemand met gewone baan kan echt niet.”

Prinses Amalia is nog altijd vrijgezel, en hoewel ze natuurlijk zelf mag bepalen met wie ze uiteindelijk zal trouwen, lijkt een ‘gewone’ jongen weinig kans te maken. Volgens koningshuisexpert Jeroen Snel heeft de prinses een duidelijke voorkeur voor een bepaald type man.
Royalty-experts blikken op Amalia’s liefdesleven
Nu Valentijnsdag achter de rug is, vonden de royalty-experts van RTL Boulevard het een goed moment om eens naar het liefdesleven van de kroonprinses te kijken.
Momenteel studeert Amalia aan de Universiteit van Amsterdam, en hoewel ze inmiddels flink wat nieuwe mensen leert kennen, lijkt er nog geen sprake te zijn van een vaste relatie. Lange tijd gingen er geruchten dat ze samen was met prins Boris, maar officiële bevestiging vanuit het Koninklijk Huis bleef uit.
Kan Amalia verliefd worden op een ‘gewone’ jongen?
Tijdens de uitzending van RTL Boulevard vroeg presentator Luuk Ikink zich af wat er zou gebeuren als Amalia verliefd wordt op een gewone klasgenoot.
“Stel, ze komt een leuke vent tegen, die doet een HBO-opleiding, commerciële economie, gewoon een normale baan, niks bijzonders verder, maar hij komt niet uit de kringen waarin zij zich normaal beweegt. Kan dat?”
Volgens koningshuisdeskundige Jeroen Snel is de kans daarop heel klein. “Ik denk dat het niet gebeurt, omdat zij ook een antenne heeft voor een bepaald type jongen,” legt hij uit.
“Ze zei in het boek van Claudia de Breij ook dat ze van mannen houdt die nog van protocol houden en weten hoe het hoort. Een student die twintig biertjes achterover tikt… Daar zal zij niet op vallen, denk ik.”
Buitenlandse huwelijksmarkt aantrekkelijker
Volgens royaltykenner Annemarie de Klunder zou Amalia zich beter kunnen richten op potentiële partners uit het buitenland.
“Amalia leert natuurlijk veel nieuwe mensen kennen binnen haar studentenvereniging, maar ze bevindt zich ook regelmatig in het buitenland. Denk aan koninklijke festiviteiten en koninklijke huwelijken, bijvoorbeeld in Spanje en Oostenrijk. Daar heeft ze toegang tot de kringen van de Europese adel.”
De Klunder benadrukt dat afkomst en status in koninklijke kringen nog altijd een rol spelen bij het kiezen van een partner. “Wanneer iemand je buurman of buurvrouw had kunnen zijn geweest, zakt het toch wel in aanzien allemaal,” voegt ze toe.
Wat betekent dit voor Amalia’s toekomst?
Hoewel prinsessen in theorie zelf hun levenspartner kunnen kiezen, laat de geschiedenis zien dat relaties binnen de adel nog steeds de norm zijn. Amalia’s ouders, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, bewijzen echter dat liefde zich niet altijd aan tradities houdt.
Blijft Amalia binnen de koninklijke kringen, of zal ze uiteindelijk tóch voor een partner buiten de aristocratie kiezen? De toekomst zal het leren, maar voorlopig blijft haar liefdesleven een onderwerp van speculatie.
