Connect with us

Actueel

Han (55) woont noodgedwongen in een busje: ”Ik ga helemaal kapot”

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Duizenden Nederlanders ondervinden moeilijkheden door de vele regels in ons land, en Han (55) is geen uitzondering. Na zijn echtscheiding moest hij zijn huis verlaten en woont hij nu in zijn eentje in een busje. “Ik ga kapot,” vertelt hij aan Ongehoord Nederland.

Han heeft het niet makkelijk. Hij ontvangt geen uitkering en is fysiek beperkt. Hij deelt met Ongehoord Nederland hoe hij in deze situatie is beland.

“Ik ben op 14 januari uit huis gezet door de rechter. Daarna werd ik z!ek, moest mijn been worden geamp*teerd, en sinds half april woon ik in mijn bus, waar ik probeer te 0verleven.”

Het leven is niet langer plezierig voor Han. Vroeger had hij zijn eigen hoveniersbedrijf, maar hij moest ermee stoppen vanwege zijn verslechterende gezondheid.

Wanneer Han ’s ochtends wakker wordt, begint hij zijn dag met koude thee. Daarna gaat hij naar de HEMA of het gemeentehuis om zijn rolstoel op te laden.

“Ik zit daar gemiddeld vier tot zes uur per dag, zodat ik in de namiddag rond kan rijden. Mijn hobby is om het dorp een beetje schoon te houden. Met mijn prikstok en een vuilniszak ga ik de straten opruimen en praat ik een beetje met mensen hier en daar.”

Han heeft geen woning en slaapt in zijn busje. Hij wijst naar asielzoekers als de oorzaak van zijn dakloosheid en merkt op dat zij voorrang krijgen bij huisvesting.

“De huidige inwoners die al jaren op de wachtlijst staan, worden niet geholpen. Ik zou graag terug willen naar mijn eigen woning, die volledig is aangepast.”

“Jur!disch gezien ben ik niet dakloos. Dus bij de uitkeringsinstantie is het de vraag: ‘welke uitkering zullen we hem geven?’ Of de daklozenuitkering, of de bijstandsuitkering.”

Han is teleurgesteld in de gemeente en zegt: “Als je iemand uit huis plaatst, vooral bij mensen met beperkingen, zorg dan dat je een alternatief hebt.”

Han heeft geen inkomen en is afhankelijk van de voedselbank en kledingbank. “Ik ga elke week naar de voedselbank en de kledingbank, waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Ik verzamel ook blikjes. Op vrijdag kan ik met de opbrengst twee loempia’s kopen op de markt in Deurne,” aldus Han.

Hij valt tussen de mazen van het systeem en komt nergens voor in aanmerking, noch voor huisvesting, noch voor een uitkering.

Hij maakt zich nu al zorgen over de naderende winter, wanneer het ijskoud zal zijn in zijn busje. Dit vooruitzicht baart hem veel zorgen.

“Ik ga kapot. Het is echt schrijnend. Dat dit mogelijk is in Nederland is echt bizar,” besluit Han.

Charlotte de Vries (1990) is een ervaren journalist en redactrice met een specialisatie in maatschappelijke trends en digitale cultuur. Na haar studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam begon ze haar carrière bij een toonaangevend mediaplatform, waar ze zich verdiepte in de impact van technologie op de samenleving. Met haar scherpe analytische blik en talent voor storytelling groeide ze uit tot een invloedrijke stem in de journalistiek. Charlotte heeft gewerkt voor diverse nationale en internationale nieuwsmedia en is een vaste columnist bij meerdere opiniebladen. Haar focus ligt op sociale media, online desinformatie en de invloed van AI op journalistiek. Sinds 2024 is Charlotte een belangrijke kracht binnen ons redactieteam. Ze staat bekend om haar diepgravende achtergrondverhalen en scherpe interviews met experts. Naast haar werk als journalist geeft ze lezingen over digitale ethiek en mediageletterdheid. In haar vrije tijd is Charlotte een liefhebber van literatuur en stedentrips. Ze gelooft in de kracht van onafhankelijke journalistiek en zet zich in om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.