Connect with us

Lifestyle

Wetenschap beweert: Op je kleinkinderen babysitten kan leiden tot een langer leven

Goed nieuws voor alle toegewijde grootouders! De wetenschap beweert wat we wellicht allemaal al wisten: op je kinderen babysitten is goed voor je gezondheid. Het is zelfs zo goed dat het je leven kan verlengen!

Tot deze conclusie komt een studie van meer dan 500 personen ouder dan 70 in Berlijn. Het mortaliteitsrisico zou numeriek gesproken 37 procent lager zijn dan bij mensen van dezelfde leeftijd die niet op kinderen passen.

Het perfecte excuus!

Dat is best indrukwekkend! Als je op zoek was naar een excuus om je kleinkinderen wat meer te zien, krijg je het hier op een dienblaadje.

Maar waarom is dat zo? Wetenschappers zeggen dat voor je kleinkinderen zorgen je een doel geeft om zowel mentaal als fysiek actief te blijven. En volgens Sonja Hilbrand, een van de auteurs van de studie en doctoraatsstudent aan het departement psychologie aan de Universiteit van Bazel, zou het ook evolutionaire redenen kunnen hebben.

Hoe werd het onderzoek gevoerd? Deelnemers werd gevraagd naar hun frequentie van het ‘zorgen voor anderen’ gedurende de laatste 12 maanden. Zorg verlenen werd gedefinieerd als: ‘Het zorgen voor of iets doen met een kleinkind, zonder de aanwezigheid van de ouders’. Dat kreeg dan een score van 1 (nooit) tot 7 (elke dag).

De mortaliteit werd dan gemeten vanaf het ogenblik van het interview tot het overlijden van de betrokken persoon.

Uiteraard maakt voor je kleinkinderen zorgen je gelukkiger, maar het kan dus ook leiden tot een langere levensverwachting! Voor ons klinkt dit compleet logisch.

Babysit jij wel eens op je kleinkinderen? En hoe vaak dan? Het is zo belangrijk om een hechte band met je kleinkinderen op te bouwen, want het is iets wat de kleintjes voor de rest van hun leven zullen koesteren. En deze studie geeft je nog meer redenen om meer tijd door te brengen met oma en opa!

Lees verder

Lifestyle

Volgens wetenschappers is dit het ideale tijdstip om te gaan slapenEr zijn mensen die ervan houden om lekker vroeg te gaan slapen en dan heb je de nachtuilen die het licht pas om vier uur ’s ochtends uitknippen. Wat is nou het beste ogenblik om te gaan slapen?

De Universiteit van Exeter in Engeland boog zich over de kwestie. Wetenschappers wilden achterhalen wat nu het beste tijdstip is om te gaan slapen. Als uitgangspunt werd daarbij vooral de gezondheid van ons hart genomen.

Ideale tijdstip om te gaan slapen

Voor wie pas na middernacht de oogjes sluit is er slecht nieuws. Deze mensen hebben namelijk een grotere kans op hart- en vaatziektes. Nachtbrakers hebben 25% meer kans op dergelijke kwalen dan mensen die vroeger onder de wol kruipen.

Maar te vroeg naar bed gaan, is ook niet oké. Mensen die systematisch voor tien uur gaan slapen, hebben 12 procent meer kans op hart- en vaatziektes. Het risico is het minst wanneer je tussen tien en elf gaat pitten.

Ongezond

De reden waarom te laat of te vroeg gaan slapen ongezond kan zijn, heeft alles te maken met de zon. Hoofdonderzoeker David Plans legt uit: “Als je laat gaat slapen en laat opstaat, mist je lichaam signalen van de natuur, zoals de ochtendzon. Dat licht helpt onze interne klok iedere dag opnieuw weer in te stellen. Doe je dat niet, dan kan de schadelijke gevolgen hebben voor je cardiovasculaire gezondheid.”Lees verder

Lifestyle

Moeder biecht op dat haar gezin geen wc-papier meer gebruikt: ‘Besparen’

wc-papier besparenEen huishouden runnen is een grote uitdaging, en het brengt ook heel wat kosten met zich. Ouders moeten rekening houden met alle behoeftes van de gezinsleden en ook het financiële plaatje moet kloppen. Soms zijn er ook onvoorziene kosten die roet in het eten gooien. Tel daar de huidige inflatie bij en je weet dat we tegenwoordig manieren moeten vinden om te besparen. Deze moeder vond een manier om te besparen op wc-papier.

Amber Allen en haar man Joseph zijn de ouders van drie kinderen. Onlangs besloten ze om geen wc-papier meer te gebruiken. Inderdaad, dat lees je goed.

De moeder legt ook de reden van hun beslissing uit. “We gebruiken al drie jaar geen wc-papier meer. De keuze kwam er om verschillende redenen. Ten eerste: we hadden een schuld van 70.000 dollar en we moesten dus besparen. Ik ben minder gaan shoppen, goedkoper gaan eten, maar nog steeds gezond en toen kreeg ik een ingeving. Wc-papier kopen is als ons geld door de wc gooien. Ik deelde mijn gedachten met Joseph en we zeiden dat het beter was om het niet meer te kopen en een doekje te gebruiken.”

toiletpapierMooie besparing

Amber verduidelijkt dat ze sindsdien heel wat bespaarden. “In 3 jaar hebben we tussen 1.200 en 2.100 dollar bespaard. Ik moet echter bekennen dat we nog steeds wat rollen kopen voor gasten. We hadden ook gedacht om ‘neem je rol mee naar ons huis’ te promoten onder vrienden, maar het leek ons ​​onbeleefd.”

Het is niet altijd even aangenaam om stof te gebruiken en het telkens te moeten wassen, maar toch gaan ze nog even door.

Wat vind jij van hun alternatief voor wc-papier? Zou ook jij overwegen om te besparen op toiletpapier?
Lees verder

Lifestyle

Onderzoek: Grootouders die op kleinkinderen babysitten leven langer

grootoudersEen onderzoek bevestigt wat wij stiekem al een beetje wisten: grootouders die veel tijd spenderen met hun kleinkinderen, leven langer.

Het is geen geheim dat kleinkinderen heel wat vreugde en plezier bezorgen. Onderzoeker dokter Ronan Factora bevestigt nu dat dit ook wetenschappelijk aangetoond is. Dat schrijft The Hits.

De studie vond plaats over een periode van meer dan 20 jaar en had betrekking op ruim 500 mensen van ouder dan 70 jaar. Ouderen die geregeld op de kleinkinderen pasten of bij hun kleinkinderen woonden, leefden gemiddeld 37% langer dan de groep proefpersonen die dat niet deed.

Factora legt uit: “We weten dat naarmate je ouder wordt het belangrijk is om fysiek actief, sociaal betrokken en cognitief geprikkeld te zijn. Deze dingen doen je beter verouderen en geven je de kans om je beter in je vel te voelen.”

Een van de conclusies van het onderzoek is dat de veeleisende situatie om voor kleine kinderen te zorgen, gunstig is om langer gezonder te blijven. Stress is ook minder wanneer je liefde en aandacht van kleinkinderen geniet.Lees verder
Advertisement

Trending