Connect with us

algemeen

In 2024 is het toegestaan om tot dit bedrag maximaal contant te betalen in een winkel

De discussie over het gebruik van contant geld versus pinbetalingen komt regelmatig terug. Meer en meer consumenten kiezen voor pinbetalingen, terwijl cash geld op veel plaatsen minder gebruikelijk lijkt te worden. Maar wat is nu eigenlijk het maximale bedrag dat je in contant kunt betalen in een winkel?

Betalen met contant geld Zoals eerder vermeld in een artikel op Blijned, zijn winkeliers niet altijd verplicht om contante betalingen te accepteren. Als ze dit niet doen, moet dit wel duidelijk aangegeven zijn.

Uit onderzoek van de Nederlandsche Bank blijkt dat het gebruik van contant geld afneemt. Ongeveer 80% van alle betalingen gebeurt nu digitaal.

Dit houdt in dat slechts 20% van de betalingen nog met munten en biljetten plaatsvindt, en dit percentage daalt jaarlijks. Desondanks is het soms praktisch om contant geld bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld bij bankstoringen of storingen in winkels.

Contant geld blijft een officieel betaalmiddel en kan in dergelijke situaties uitkomst bieden.

Maximumbedrag voor contante betalingen Er zijn specifieke regels voor het contant afrekenen van aankopen. Volgens de Rijksoverheid website kun je tot 10.000 euro contant betalen zonder problemen. Voor bedragen boven de 10.000 euro gelden andere regels.

Bij dergelijke hoge bedragen moet de verkoper een cliëntenonderzoek uitvoeren en worden bepaalde gegevens vastgelegd. Er wordt ook een melding gemaakt bij de Financial Intelligence Unit Nederland om de herkomst van het geld te onderzoeken.

Toekomstige wetgeving over contant geld Het (demissionaire) kabinet is bezig met een nieuwe wetgeving. Er wordt gewerkt aan een voorstel om contante betalingen boven de 3.000 euro strafbaar te stellen.

Deze wet zou mogelijk in 2024 ingevoerd kunnen worden, wat betekent dat contante betalingen boven de 3.000 euro niet langer toegestaan zijn. Voor aankopen boven dit bedrag zou men dan verplicht zijn om te pinnen.