algemeen
Zware kritiek op vals journaal Black-out op NPO1: ´Dit is extreem ongepast!´
In een eenmalig programma op NPO 1 wilde EO de ernstige gevolgen van een landelijke stroomuitval laten zien, maar de manier waarop dit werd gepresenteerd, veroorzaakte bij veel kijkers verontwaardiging. In Black-out volgt voormalig journaallezer Sacha de Boer een fictief scenario waarin een stroomuitval het land platlegt. Het programma lijkt in eerste instantie zo realistisch dat het veel kijkers in paniek bracht, ondanks dat de waarschuwing voor de fictieve inhoud slechts in de ondertitels te zien was.
Realistisch maar eng scenario
Het programma begint met een schokkende scène waarin een nationale stroomuitval wordt aangekondigd, waarbij een aftellende klok de spanning verhoogt. De opzet was om een serieus scenario te schetsen waarin de gevolgen van een stroomuitval worden belicht. Sacha de Boer presenteert het nieuws, terwijl andere journalisten verslag doen van de situatie. In een talkshow met onder andere justitieminister David van Weel wordt besproken hoe de uitval zich door het land verspreidt.
Kritiek op de aanpak
Hoewel de bedoeling van het programma was om mensen bewust te maken van de mogelijke gevolgen van een stroomuitval, reageerden veel kijkers op sociale media boos. “Mijn 85-jarige moeder, die in Antwerpen woont, belt ons om te vragen of dit echt is,” schreef een kijker. “Dit is onverantwoordelijk, mensen kunnen echt in paniek raken.” Anderen gaven aan dat het programma ‘opzettelijk angst aanjaagt voor de kijkcijfers’. De waarschuwing dat het om een fictief programma ging, was wel degelijk zichtbaar, maar door de overload aan informatie zoals “hulpdiensten draaien overuren” en “vliegtuigen wijken uit”, werd het voor veel kijkers moeilijk te onderscheiden wat echt was en wat niet.
Bewustwording of sensatie?
Hoewel het doel was om bewustzijn te creëren over de gevolgen van een stroomuitval, lijkt het programma in plaats daarvan onbedoeld veel angst te hebben gezaaid.
Kritieken gaan niet alleen over de inhoud, maar ook over de manier waarop de EO deze boodschap bracht. Door het scenario zo realistisch en angstaanjagend neer te zetten, ontstond er bij veel mensen de indruk dat het programma meer gericht was op sensatie en kijkcijfers dan op echte informatievoorziening.
Black-out is nog steeds terug te kijken op NPO Start, maar de vraag is of de aanpak van de EO wel de gewenste boodschap heeft overgebracht of juist het tegenovergestelde heeft bereikt.