Connect with us

Financieel

Economen stellen voor: ‘Thuiswerkers moeten extra belasting betalen’

Belasting op thuiswerken

In een nieuw rapport komen economen van Deutsche Bank met een wel heel opvallend voorstel: mensen die van thuis uit werken sinds de lockdown zouden extra belasting moeten betalen. Dat geld moet dan gebruikt worden om mensen te steunen die hun baan dreigen te verliezen.

Privilege

Thuiswerken is volgens de economen een ‘voorrecht’ en daarom stellen ze voor om werknemers, uitgezonderd zij die daar door de pandemie toe verplicht worden, per dag thuiswerk een extra belasting van vijf procent op te leggen. Die belasting zou dan de ‘Working From Home-belasting’ worden genoemd.

Minder kosten

De economen leggen ook uit waarom. Mensen die van thuis werken hebben minder kosten. Ze dragen ook minder bij aan de economie. Ze pendelen niet en lunchen minder buitenshuis. Luke Templeman, strateeg bij Deutsche Bank, legt uit: “Het is een groot economisch probleem. Zij die telewerken krijgen rechtstreekse en onrechtstreekse financiële voordelen. Die moeten worden belast.”

Economen stellen voor om thuiswerken te belasten.

Economen Deutsche Bank willen extra belasting op thuiswerken.

Al jaren nodig

Templeman zegt dat het coronavirus thuiswerkers heel wat voordelen opleverde, maar bedreigt het de gezondheid en het levensonderhoud van mensen die dat niet kunnen. De strateeg licht toe: “Eigenlijk hebben we al jaren een belasting op thuiswerkers nodig. Covid-19 heeft ons gewoon nog eens met de neus op de feiten gedrukt.”

Steun

Volgens de economen kan de belasting in de VS zo’n 40 miljard euro opbrengen, in Duitsland zo’n 20 miljard en 8 miljard in het Verenigd Koninkrijk. Dat geld kan dan aangewend worden voor inkomenssteun aan mensen die hun baan verloren, tijdelijk werkloos thuis zitten omdat zij niet thuis kunnen werken of voor mensen die hun baan dreigen te verliezen.