Connect with us

Viraal

Dierenwelzijnsorganisaties smeken om elastiekjes van wegwerpmondkapjes door te knippen

Zeemeeuw verstrikt in mondkapje

Alsmaar meer landen bannen het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik. De berg plastic afval was aan het verminderen, maar toen sloeg het coronavirus ongenadig toe.

Ieder jaar belandt er acht miljoen ton plastic in onze oceanen, en daarvan zijn duizenden dieren het slachtoffer. Tijdens de pandemie is de situatie helaas erger geworden. Dat heeft te maken met de toename van mondkapjes voor eenmalig gebruik.

De mondkapjes zijn er natuurlijk om mensen te beschermen, maar voor wilde dieren kunnen ze helaas dodelijk zijn. In het Verenigd Koninkrijk is een zeemeeuw aangetroffen met een mondkapje rond zijn pootjes gewikkeld. Een medewerker van het RSPCA kon het vogeltje gelukkig bevrijden en weer vrijlaten.

Nadat er talrijke meldingen waren over dieren die verstrikt zaten in de elastiekjes van wegwerpmondkapjes roept de RSCPA mensen op om de elastiekjes door te knippen.

Hartverscheurende incidenten

De RSPCA laat weten: “We hebben te maken gekregen met 900 hartverscheurende incidenten van dieren die sinds het begin van de lockdown in zwerfafval verstrikt zaten, inclusief dieren die gevangen zaten in mondkapjes.”

Met het toenemend gebruik van mondkapjes voor eenmalig gebruik, is het belangrijk dat personen beseffen dat er ook gevaren zijn voor dieren.

De coronacrisis zorgde voor een toename van zwerfvuil. Zo drijven er wegwerphandschoenen en mondkapjes in onze oceanen. Ook op de stranden worden ze gevonden.

“Binnenkort zijn er wellicht meer maskers in de Middellandse Zee dan kwallen!”, liet de Franse organisatie Opération Mer Propre weten.

De Britse dierenbescherming vraagt dan ook om het milieu te beschermen door verpakkingen, blikjes en plastic flessen te recycleren en in stukjes te snijden. Ook vragen ze om herbruikbare mondkapjes te gebruiken.

Lees verder

Viraal

Zien: Biertjes flink duurder na heropening terrassen

Wie vanaf woensdag een biertje bestelt op een terrasje, zal wellicht meer moeten betalen. De prijs van biertjes is gemiddeld 25 cent hoger. Voor een biertje betaal je nu dus gemakkelijk drie euro.

De brouwerijen zitten achter deze prijsverhoging. Swinkels en AB InBev verhoogden de prijzen van het bier deze maand met 3,5 procent. Ook Heineken en Grolsch kondigen prijsverhogingen aan. Heineken laat de prijzen stijgen met 3 procent en Grolsch met 4 procent.

Ton Duivenvoorden van Koninklijke Horeca Nederland Drenthe geeft aan dat deze prijsverhoging niet uit de lucht gegrepen is. De prijzen stijgen immers door de marktwerking. “De prijzen stijgen elk jaar en dat is nu natuurlijk niet anders”, zegt hij.

Bierbrouwers hadden moeilijke tijden tijdens de lockdown. Er was geen verkoop aan de horeca en dat heeft zijn weerslag op de omzet. De bierverkoop in de supermarkten compenseerde dat verlies niet. Daarom moeten de brouwerijen de prijzen laten stijgen.

Lees verder

Viraal

Heftig: ‘Huidskleur baby Archie onderwerp van gesprek in paleis’ |

Tijdens de zwangerschap van Meghan, de vrouw van de Britse prins Harry, waren er in het paleis “zorgen om en gesprekken over” de huidskleur van de baby. Dat verklaarde Meghan in een interview dat zondagavond op de Amerikaanse televisie werd uitgezonden.

Gesprekken

De gesprekken vonden plaats tussen haar man en iemand van wie ze de identiteit niet bekend wilde maken. Prins Harry, die later aanschoof bij het interview, bevestigde dat de conversatie had plaatsgevonden, maar verklaarde nooit openbaar te zullen maken wat daarin precies is gezegd.

Geen titels

Tijdens het interview, dat werd afgenomen door Oprah Winfrey, besprak Meghan dat zij tijdens haar zwangerschap te horen kregen dat haar kind geen koninklijke titels zou krijgen. Op de vraag van Winfrey of dat was omdat de kleine een gemengde afkomst zou hebben antwoordde Meghan: “In die maanden hadden we verschillende gesprekken, over dat hij geen beveiliging zou krijgen, geen titel, en ook over hoe donker zijn huid zou zijn als hij geboren zou worden.”

Meghan is dochter van een witte vader en een Afro-Amerikaanse moeder. Ze beviel in mei van 2019 van Archie en is op het moment zwanger van een tweede kind. In het interview maakte prins Harry bekend wat het geslacht is van de nieuwe baby; Archie krijgt aankomende zomer een zusje.

Lees verder

Viraal

Sterkte: Dochtertje Jan Dulles stierf in zijn armen

Donna, het dochtertje van Jan Dulles, overleed vorige maand door complicaties die voortkwamen uit een scheurtje in haar middenrif. De 3JS-zanger had zijn drie maanden oude meisje in zijn armen toen ze stierf. ,,Dit is een trauma dat nooit meer weggaat.’’

Het scheurtje werd na haar dood ontdekt. ,,Dat hebben wij nooit geweten en ook niet kunnen ontdekken dat ze daar pijn of last van had’’, vertelt Dulles aan Privé. ,,Ze mankeerde nooit wat, was juist heel gezond. Het was een sterke meid die altijd maar lachte. Blijkbaar is dat echt van het ene op het andere moment misgegaan.’’

De avond voor haar overlijden was Donna ‘een beetje slap’. Jan en zijn vrouw Caroline zagen geen reden voor paniek, dachten dat ze misschien gewoon moe was en belden niet de huisarts. Toen Donna de volgende dag op de bank een beetje wit werd nadat Jan haar in bad had gestopt, deed hij dat wel. Caroline was op dat moment net even niet thuis.

,,Ik heb hem mijn verhaal verteld en op het moment dat ik ophing, zag ik dat het helemaal misging met Donna’’, zegt Dulles. ,,Ze was totaal niet meer zichzelf. Ik pakte haar vast en hield haar vast. Op dat moment is ze overleden in mijn armen. Dit is een trauma dat nooit meer weggaat. Vreselijk, echt vreselijk.’’
Nu, een maand later, denkt de zanger vooral graag terug aan de lach van het meisje.

,,Ze was twee of drie dagen oud, toen ik Donna voor het eerst zag lachen’’, zegt hij. ,,Dat is uitzonderlijk, dat komt normaal gesproken pas veel later bij een baby. Zij had dat gelijk al. Dat was de enige communicatie die ik eigenlijk met haar had. Een moeder is veel closer met een baby. Maar als ik een paar uur weg was geweest en weer terugkwam, dan werd ik begroet met die lach. En die lach bezorgde mij lamme benen. Daar werd ik gewoon verlegen van, alsof ik verzuurd werd. Die lach zal ik nooit meer vergeten.’’

Jan en Caroline, die samen ook zoontje James (2) hebben, proberen het verlies langzaam een plek te geven. ,,Het is natuurlijk nog steeds een heel vreemd gevoel. Hoe moet je het noemen? Het is net of alles stilstaat na die dag dat het gebeurd is, maar de wereld draait weer verder, alleen voor ons niet. Het is een leeg, heel leeg gevoel.’’

Lees verder
Advertisement

Trending