Connect with us

Overig

Man die 14 keer loterij won legt uit welke eenvoudige wiskundige formule hij gebruikt

Veel mensen dromen ervan om de loterij te winnen, zelfs maar één keer. Terwijl je in de kroeg praat over wat je met dat geld zou doen, fantaseer je over het besteden aan een grote vakantie, een cruise, of misschien een luxe woning. Die gesprekken zijn leuk, maar de realiteit is dat de kans om te winnen uiterst klein is. Laat staan meerdere keren winnen.

Toch is er één uitzondering: Stefan Mandel. Deze man heeft de loterij maar liefst 14 keer gewonnen. En in tegenstelling tot anderen, vertrouwt hij niet op geluk, maar op slimme wiskunde om het systeem te verslaan.

De Wiskundige Methode van Mandel

Stefan Mandel, een Roemeense wiskundige, ontwikkelde een briljante methode die hem en zijn investeerders een fortuin opleverde. Hij richtte een syndicaat op, het International Lotto Fund, en richtte zich op een reeks loterijen wereldwijd.

In een op YouTube opgedoken interview legt Mandel zijn theorie uit, die hij ‘combinatoriële condensatie’ noemt. “Theoretisch kan iedereen alle mogelijke combinaties kopen,” zegt hij. “Elke middelbare scholier kan die combinaties berekenen. Niemand heeft echter ooit een logistiek systeem ontwikkeld om zoveel speelbriefjes in te dienen. Wij waren de enige winnaars, en dat was het.”

Voorbeeld uit Virginia

Neem bijvoorbeeld de loterij in Virginia, VS. Mandel berekende dat met de keuze van zes nummers uit 44, er 7.059.052 mogelijke combinaties waren. Om de zaak nog gunstiger te maken, konden spelers hun speelbriefjes thuis printen. Dit stelde Mandel en zijn team in staat om op grote schaal te spelen zonder argwaan te wekken, hoewel wat ze deden volkomen legaal was.

In februari 1992, naast de jackpot van $27 miljoen, wonnen ze ook $900.000 aan extra prijzen voor de tickets die tweede, derde, vierde, enzovoort waren.

Problemen met de Autoriteiten

Dit plan wekte de verdenking van de autoriteiten. Een onderzoeker in Australië waarschuwde de Virginia Lottery om geen betalingen te doen. Er werd gesuggereerd dat Mandel en zijn syndicaat betrokken waren bij witwassen of de maffia. Na onderzoek bleek echter dat het team niets verkeerds had gedaan.

Mandel’s Huidige Leven

Stefan Mandel leeft tegenwoordig naar verluidt in Vanuatu, waar hij ‘met pensioen is gegaan’ van de loterij. In een interview met de Roemeense krant Bursa in 2012 zei hij: “Ik ben een man die risico’s neemt, maar op een berekende manier. Het scheren van mijn baard is ook een soort loterij: Er is altijd de mogelijkheid dat ik mezelf snijd, een infectie krijg en sterf — maar ik doe het toch. De kansen liggen in mijn voordeel.”

Mandel’s unieke benadering van de loterij heeft bewezen dat met de juiste strategie en een beetje wiskunde, het bijna mogelijk is om de kansen in je voordeel te draaien.