Connect with us

Wonen

Oudste dokter ter wereld (101) verklapt geheim om brein scherp te houden

In veel landen is het gebruikelijk om gemiddeld met pensioen te gaan rond de leeftijd van 65 jaar, maar er zijn mensen die ervoor kiezen om nooit te stoppen met werken. Howard Tucker is met zijn 101 jaar de oudste nog werkende dokter ter wereld, en hij deelt zijn geheimen voor het scherp houden van zijn brein.

Tucker heeft al meer dan 75 jaar ervaring als arts en neuroloog en begon zijn carrière in 1947. Zijn vrouw Sara (89) werkt ook nog steeds in de psychiatrie. Zelfs op de leeftijd van 101 jaar heeft Tucker geen plannen om met pensioen te gaan. Maar mensen vragen zich af hoe hij zo scherp blijft.

“Prettige genen en een beetje geluk spelen zeker mee, maar ik volg een principe dat voor iedereen toepasbaar is. Het draait om het stimuleren van je brein met werk en sociale en vermakelijke activiteiten”, legt de dokter uit aan CNBC.

De neuroloog benadrukt dat ons brein verandert naarmate we ouder worden, maar net zoals andere spieren in ons lichaam, hebben onze hersenen baat bij training en oefening. “Ik volg drie dagelijkse gewoonten om mijn brein in goede conditie te houden.”

Eerder heeft Metro geschreven over deze activiteiten die volgens Chinees onderzoek het brein gezond houden. Ook deze producten blijken gunstig voor je hersenen.

Hoe houdt de 101-jarige zijn brein scherp?

‘Ik blijf aan het werk’

Tucker verwijst naar onderzoek dat aantoont dat er een verband is tussen met pensioen gaan en cognitieve achteruitgang. “Daarom ben ik nog steeds aan het werk.” Zijn werk vereist dat hij op de hoogte blijft van medische ontwikkelingen en problemen oplost. “Door up-to-date te blijven met de nieuwste neurologische ontwikkelingen, houd ik mijn brein ook actief.”

Vrijwilligerswerk doen, nieuwe hobby’s proberen of nieuwe vaardigheden leren, zijn volgens de arts ook goede mentale stimulatie. “Toen ik in mijn zestiger jaren was, begon ik een rechtenstudie in de avonduren. Ik slaagde voor het examen op mijn 67e.”

‘Ik blijf sociaal betrokken’

Tucker verwijst opnieuw naar recent onderzoek dat aantoont dat sterke relaties ons geheugen en cognitieve functies stimuleren. De arts benadrukt dat hij op zijn leeftijd veel vrienden en familieleden heeft verloren. “Maar ik ben dankbaar dat ik banden heb kunnen opbouwen met jongere collega’s.

Bovendien zorgen Sara en ik ervoor dat we regelmatig samen eten met mensen uit onze omgeving. We eten minstens twee keer per week met mijn kinderen en hun partners. Ook proberen we nieuwe restaurants uit met vrienden en collega’s.”

‘Ik lees ter ontspanning’

Wanneer de neuroloog niet bezig is met medische informatie, leest hij graag biografieën en detectives. “Het onderdompelen in een goed boek, of het nu fictie of non-fictie is, dwingt je hersenen om nieuwe informatie te verwerken. Ik geloof dat dit de sleutel is om je geest scherp te houden.”

@whatsnextmovie HELP US FINISH DR. TUCKER’S FILM! 🎬 KICKSTARTER LINK IN BIO #doctorsoftiktok #neurology #fyp #medschool #kickstarter #filmmaker ♬ Aesthetic – Tollan Kim