Connect with us

Wonen

Met deze simpele truc weet je of je te weinig water drinkt: ‘Ook artsen doen dit’

Hoewel de temperatuur nu wat lager is, blijft voldoende drinken van groot belang. Was je al bekend met deze methode om te controleren of je genoeg hebt gedronken? Hiermee kun je ontdekken of je onvoldoende water binnenkrijgt.

Voldoende water drinken is een essentiële behoefte en hydratatie is cruciaal voor zowel je lichamelijke als mentale welzijn. Het advies is om dagelijks minstens 2 liter water te drinken, maar bij extreme temperaturen, bijvoorbeeld tijdens vakanties in tropische gebieden, is het zelfs aan te raden om meer te drinken.

TikTok-dokter deelt truc om vochttekort en hydratatie te controleren Op het sociale mediaplatform TikTok circuleren video’s van een eenvoudige methode om je hydratatieniveau te controleren. De zogenaamde ‘skin pinch’ test, oftewel de huidplooi-test, is behoorlijk populair op dit platform.

Dokter Karan Rangarajaran deelde zijn medische kennis op TikTok. Voor de test knijp je in het bovenste deel van je vinger om te zien of je wel of geen vochttekort hebt.

“Dit staat bekend als de ‘skin pinch’ of huidturgor-test”, legt de dokter uit in de video. “Hoe beter je gehydrateerd bent, hoe veerkrachtiger je huid zal zijn. Je huid zal binnen 2 seconden terugveren nadat je erin hebt geknepen”, aldus Rangarajaran. Als je niet voldoende hebt gedronken, zal de huid zijn elasticiteit verliezen. “En het zal even duren voordat het weer normaal wordt en het kan zelfs omhoog blijven staan.”

Hoe kun je ontdekken of je te weinig hebt gedronken? Deskundigen op het gebied van voeding en welzijn, Samantha Cassetty en Kathyrun Piper, hebben deze methode bevestigd aan het Amerikaanse Health. Ze leggen uit dat artsen deze eenvoudige test gebruiken om snel vast te stellen of iemand uitgedroogd is.

Ze benadrukken echter dat deze test minder betrouwbaar is bij ouderen, omdat de elasticiteit van de huid bij ouderen sowieso afneemt. “De huid van een oudere persoon kan ongeveer 20 seconden nodig hebben om terug te veren, zelfs als ze niet uitgedroogd zijn”, aldus Piper. Ook bij mensen met een laag bloedvolume of bindweefselstoornissen is deze test minder nauwkeurig.

Piper legt uit dat uitdroging ook te merken is aan de kleur van je urine. Normaal gesproken hoort je urine lichtgeel te zijn. Naast een dorstig gevoel, kunnen een droge huid, droge mond of weinig zweten of plassen ook wijzen op een tekort aan vocht.

@dr.karanr Dehydration check @remus.bujor #schoolwithdrkaran #SimlishSessions #WorkThisWay #learnontiktok ♬ Steven Universe – L.Dre