Connect with us

Viraal

Vrouw koopt voor €35 Romeins borstbeeld in kringloopwinkel, blijkt echt uit oude Rome te dateren

borstbeeld

Sommige mensen houden ervan om iedere zondag rommelmarkten af te schuimen of in de kringloopwinkel te snuisteren. Laura Young is ook zo iemand. Met een deskundig oog kocht ze voor amper 35 dollar een Romeins borstbeeld, maar ze wist de herkomst niet zeker. Ze had meteen in de gaten dat het geen goedkope, moderne replica was, maar wellicht van veel langer geleden dateerde. En haar gevoel zat goed: het oude borstbeeld was echt uit het oude Rome afkomstig en dus veel meer waard.

Laura Young kocht in 2018 een al even uniek dan zeldzaam borstbeeld in een kringloopwinkel in Texas. Ze wist toen niet met zekerheid of het authentiek was, maar voor 35 dollar kon ze niet klagen. De vintage-liefhebster wendde zich tot enkele experts en die bevestigden inderdaad dat het borstbeeld heel oud was.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Young (@templeofvintage)


Het borstbeeld dateert uit het oude Rome, meer in het bijzonder uit het Julius-Claudische tijdperk, ergens tussen de 1e eeuw voor Christus en de 1e eeuw na Christus. Echt een koopje dus!

De vraag is natuurlijk hoe het borstbeeld van Drusus de Oudere, die leefde tussen 38 en 9 voor Christus, in de Verenigde Staten belandde? Het beeld heeft een roerige achtergrond en slechts een deel van het verhaal is bekend.

Wat zeker is, is dat het beeld ooit toebehoorde aan koning Ludwig I van Beieren. Deze laatste had het opgenomen in zijn kunstcollectie in zijn villa in Aschaffenburg. Een hypothese is dat een Amerikaanse soldaat de villa tijdens de Tweede Wereldoorlog plunderde en het meenam naar de Verenigde Staten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura Young (@templeofvintage)


Laura Young bewaarde het erfstuk vier jaar lang. Nu beseft ze dat ze het beeld terug moet inleveren om het over te brengen naar Duitsland. Het borstbeeld is immers niet op legale wijze in het land verworven, dus voorziet de wet dat het terug moet naar het land van herkomst. Laura was heel blij toen ze de waarde vernam, maar het is een dubbel gevoel. “Het was een bitterzoet gevoel omdat ik wist dat ik het niet kon houden of verkopen. Ik ben hoe dan ook blij om een ​​klein deel van zijn lange en gecompliceerde geschiedenis te vertegenwoordigen.”

Tot 2023 wordt het beeld nog tentoongesteld in het San Antonio Museum of Art. Daarna keert het terug huiswaarts richting Duitsland.