Connect with us

Viraal

Chris voltooit als eerste persoon met Down een Ironman triatlon

Jongen met Down voltooit Ironman

Dit weekend voltooide Chris Nikic (21) uit Florida als eerste persoon met het syndroom van Down een Ironman triatlon.

De jongeman trainde jaren om zijn grote droom te verwezenlijken: het succesvol uitlopen, fietsen en zwemmen van een Ironman. Een Ironman is een combinatie van de traditionele langeafstandstriatlon met 3,86 kilometer zwemmen, 180,2 kilometer fietsen en nog eens 42,195 kilometer lopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chris Nikic (@chrisnikic) op

Zware training

Chris concentreerde zich tijdens het trainen op telkens een beetje beter worden. Zijn prestaties begonnen langzaam maar zeker te verbeteren. En op 7 november was dan eindelijk de grote dag aangebroken!

Voor de race vertelde Chris nog aan TODAY dat hij ‘geschiedenis ging schrijven door het fantastisch te doen’. Geen loze woorden, want dat is exact wat hij deed!

De organisatie liet weten dat Chris de eerste persoon met Down ooit was die aan de wedstrijd deelnam. De jongeman voltooide de wedstrijd in een indrukwekkende 16 uur en 46 minuten.

Chris kwam via de Special Olympics in contact met 16-voudig Ironman-collega Dan Grieb. Die hielp hem met zijn voorbereiding.

Aan een Ironman gaan loodzware trainingen vooraf. Chris en Dan gingen zes keer per week trainen, en dat wel zes uur per dag. Triathlete geeft mee dat Nick manieren bedacht om zijn fysieke beperkingen een beetje aan te passen, zoals het fietsen met een plat stuur.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chris Nikic (@chrisnikic) op

De organisatie stelde wel een aantal veiligheidseisen. Zo moest Dan in de oceaan aan Chris vastgebonden zijn, moest hij achter hem aan fietsen en ook tijdens het lopen moest hij in zijn buurt blijven. Dat doet uiteraard geen afbreuk aan de prestatie van Chris, want uiteindelijk moest hij het allemaal wel alleen doen.

Een dolblije Chris stak zijn handen in de lucht toen hij over de finishlijn kwam. Daarna viel hij in de armen van zijn trainer en dierbaren.

Trotse papa

De papa van Chris, Nik, vertelde aan de media dat hij en zijn vrouw hun zoon altijd gesteund hebben om zijn grote droom te verwezenlijken. Volgens de vader is het gewoon het belangrijkste dat Chris een doel heeft en dat hij het gevoel heeft dat hij erbij hoort.

Papa Nik vertelde voor de wedstrijd: “Als je kind geboren wordt met het syndroom van Down, zegt iedereen je wat ze niet kunnen en hoe moeilijk het gaat zijn … Chris gaat bewijzen of hij een Ironman kan voltooien en dat hij iets anders kan.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Chris Nikic (@chrisnikic) op

De trotse vader voegde er nog aan toe: “De eerste zijn opent veel deuren voor hem en mensen zoals hij.”

Heel wat ouders van kinderen met Down zagen het nieuws ook. Ze contacteerden hem en vertelden hem dat hij voor hun kinderen een echte held is.

Chris is niet de persoon om te blijven stilzitten. Zijn volgende race staat al op de agenda: het Ironman Wereldkampioenschap in Hawaï.

Voor deze jongeman maken we een diepe buiging!