Connect with us

Video

Voormalig ballerina met Alzheimer luistert naar Het Zwanenmeer en danst opnieuw

Vrouw met Alzheimer danst weer nadat ze Het Zwanenmeer hoort

De muziek van Het Zwanenmeer moedigde een vrouw met Alzheimer aan om terug te dansen, nadat ze vroeger jarenlang optrad bij het Ballet van New York.

Marta C. Gonzalez was in de jaren ’60 een ballerina bij het Ballet van New York – een van de meest vooraanstaande dansgroepen ter wereld. Maar later in het leven kreeg ze Alzheimer.

Ze verbleef tot haar overlijden in 2019 in een verzorgingstehuis in Valencia. Nu gaat de video, waarin ze sinds lang terug begint te dansen, compleet viraal. De Spaanse liefdadigheidsinstelling Asociacion Musica para Despertar gebruikt muziek om de herinneringen van Alzheimerpatiënten te stimuleren.

De beelden dateren van vorig jaar toen Marta een hoofdtelefoon kreeg om naar Het Zwanenmeer van Tchaikovsky te luisteren. Van zodra de muziek begint te spelen, verschijnt er een glimlach op haar gezicht en wordt ze meegenomen naar 1967 toen ze nog op het podium stond.

Voormalig ballerina

De voormalige danseres zit weliswaar in een rolstoel, maar dat hield haar niet tegen om haar armen te gebruiken voor de choreagrafie die ze zich nog herinnerde van jaren terug. De inspirerende video wordt afgewisseld met fragmenten van de danseres tijdens haar originele optreden van Het Zwanenmeer in de jaren ’60.

Na haar optreden barstten de toeschouwers uit in applaus. Marta vertelde aan een zorgmedewerker dat de muziek haar heel emotioneel had gemaakt.

Het optreden van Marta is op 8 november 2020 op Facebook gepost. In een mum van tijd is het fragment meer dan 34.000 keer gedeeld. De liefdadigheidsinstelling schreef dat de kracht van muziek onmetelijk is en dat een ‘ballerina altijd een ballerina zal blijven’.

Muziek als therapie

Volgens Alzheimers.org kan muziektherapie mensen met de ziekte helpen om angsten, depressie en eenzaamheid te bestrijden. Ook mensen die moeite hebben met verbale communicatie zijn gebaat bij muziektherapie.

De muziek zou er ook toe leiden dat de patiënten minder medicatie moeten gebruiken.