Connect with us

Tips

Dit is wat er met je gezicht gebeurt als je geen 7 uur per nacht slaapt

Weet je nog, die tijden waarin je dacht dat je prima met weinig slaap kon functioneren? Misschien geloofde je dat je nooit moe werd. Maar laten we eerlijk zijn, met weinig slaap door je dagen gaan is allesbehalve makkelijk en kan behoorlijk wat impact hebben op je gezondheid.

De Effecten van Slaaptekort

Experts hebben eerder aangetoond dat een gebrek aan goede slaap het risico op hoge bloeddruk kan verhogen, naast andere gezondheidsproblemen. Hoewel er geen officiële richtlijnen zijn omdat we allemaal verschillend zijn, zegt de NHS dat een gezonde volwassene meestal tussen de zeven en negen uur slaap nodig heeft.

Maar het effect van slaaptekort beperkt zich niet alleen tot je energieniveaus en gezondheid; het kan zelfs je uiterlijk beïnvloeden. Slechte nachten kunnen je een onfris gevoel geven en dat wordt vaak zichtbaar op je gezicht.

Beelden van Slechte Slaap

Simba Sleep, een bedrijf dat zich richt op slaapwetenschap, heeft AI gebruikt om verontrustende beelden te creëren die laten zien wat er met je gezicht gebeurt als je niet voldoende slaapt. Ze hebben 2.000 mensen van 18 jaar en ouder ondervraagd om te onderzoeken hoe hun slaappatronen zichtbaar zijn op hun gezicht.

Met behulp van deze gegevens creëerde Simba Sleep een ‘Slaaptekort Avatar’ die afbeeldingen toont van mensen met minder dan en meer dan zeven uur slaap. De resultaten toonden aan dat mensen ouder dan 55 jaar de meest dramatische effecten op hun uiterlijk vertonen, maar niemand is helemaal veilig.

Leeftijdsgebonden Effecten

Bij jonge mensen is de correlatie tussen slechte slaap en een ‘slechte huid’ het grootst. Ongeveer 20 procent van de 18- tot 24-jarigen meldde droge en schilferige huid na minder dan zeven uur slaap. Dit percentage daalt naar 17 procent bij de 25- tot 34-jarigen en slechts 13 procent bij de oudere leeftijdsgroepen.

Uit de beelden blijkt dat de klassieke tekenen van een slechte nachtrust onder andere donkere kringen, fijne lijntjes, puistjes, dofheid en opgezwollen ogen zijn.

Het Belang van Goede Slaap

Lisa Artis, adjunct-directeur van Simba’s liefdadigheidspartner The Sleep Charity, legt het belang van slaap voor je huid uit: “’s Nachts doet je huid belangrijk werk, zoals zichzelf vernieuwen en herstellen, en nieuwe cellen aanmaken.”

Ze voegt eraan toe: “Wanneer je dit natuurlijke regeneratieve proces verstoort, krijgt je lichaam niet genoeg tijd om je huid elke nacht te herstellen.” Artis legt verder uit dat het menselijk lichaam een slechte nachtrust als een ‘lage noodsituatie’ beschouwt en daarom een verhoging van hormonen zoals cortisol veroorzaakt. Deze ‘stressrespons’ leidt ertoe dat bloed en voedingsstoffen van de huid naar vitale organen worden geleid. Dit gebrek aan bloed zorgt vaak voor donkere kringen en vervelende puistjes in de ochtend.

“Aan goede nachtrust is niet alleen belangrijk voor een verfrissend gevoel; het is ook cruciaal voor je algehele gezondheid en huidwelzijn,” voegt ze toe.

Conclusie

Een goede nachtrust is essentieel, niet alleen om je uitgerust te voelen, maar ook om de gezondheid en het uiterlijk van je huid te behouden. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen door voldoende slaap te krijgen, zodat je de negatieve effecten van slaaptekort kunt vermijden.