Connect with us

Tips

Om langer te leven heb je elke week zoveel uur lichaamsbeweging nodig

Dat regelmatig bewegen goed is voor de gezondheid is geen nieuws. Echter, het beoefenen van lichaamsbeweging of sport kan ook de levensduur verlengen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het minimaliseren van het aantal uren dat je per week aan beweging besteedt, de kans op voortijdig overlijden verkleint. Recenter onderzoek heeft ook onthuld hoeveel uur precies gunstig is.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou een ‘gezond individu’ wekelijks zo’n 150 tot 300 minuten matige lichaamsbeweging moeten hebben, of 75 tot 150 minuten intensieve inspanning.

Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat het gunstig kan zijn voor je levensduur om meer te bewegen dan deze aanbevolen hoeveelheid. Als je meer uren aan sport of beweging besteedt dan de eerder genoemde minuten, neemt de kans op een langer leven toe.

Hoeveel uur lichaamsbeweging per week?

Voor deze studie analyseerden onderzoekers 116.000 volwassenen en publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift van de American Heart Association.

De deelnemers werden gedurende dertig jaar gevolgd en beantwoordden vragen over hun lichaamsbeweging. De wetenschappers onderzochten daarbij het verband tussen de mate van beweging en sterftecijfers.

Mensen die wekelijks 150 tot 300 minuten aan intensieve inspanning besteden, of 300 tot 600 minuten matige inspanning, of een combinatie van beide, hebben de kleinste kans op vroegtijdig overlijden. Dit komt neer op zo’n 2,5 tot 5 uur intensief sporten per week, of 5 tot 10 uur matige beweging.

Meer bewegen leidt tot een langer leven

Onder matige beweging vallen activiteiten zoals wandelen, gras maaien of een potje dubbeltennis. Intensieve beweging omvat joggen, voetballen of kickboksen. Dit onderzoek ondersteunt de richtlijnen van de WHO, maar volgens de onderzoekers is er nog meer te halen. Zij stellen dat meer beweging resulteert in een grotere kans op een langer leven.