Connect with us

Tips

Wetenschap onthult: ‘Deze manieren om te flirten werken het best’

Een knipoog, een compliment of een ondeugende opmerking? Flirten – sommigen zijn er beter in dan anderen. Toch heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat er daadwerkelijk verschil is in flirttechnieken, en dat sommige methoden effectiever zijn dan andere.

Noorse onderzoekers hebben geconcludeerd dat bepaalde flirttechnieken succesvoller zijn. Ze deelden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Evolutionary Psychology.

Wetenschappelijk onderzoek naar flirten

Het onderzoeksteam heeft diverse heteroseksuele studenten uit de Verenigde Staten en Noorwegen onderzocht. Ze presenteerden de deelnemers veertig verschillende flirttechnieken en vroegen hen naar hun voorkeur voor kortstondige of langdurige relaties. Ook onderzochten ze de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Andere factoren werden eveneens meegenomen. Zo werd gekeken naar de mate van extraversie, leeftijd, religie, verlangen naar een relatie en aantrekkelijkheid op de datingmarkt.

Effectiviteit verschilt per doel Onderzoeker en psychologieprofessor Leif Edward Ottesen Kennair legt uit: “De effectiviteit hangt af van het geslacht en het doel van het flirten – gaat het om een langdurige of kortstondige relatie?”

Beste flirttechniek voor kortstondige relaties

Voor vrouwen die op zoek zijn naar een kortstondige relatie, oftewel een losse ontmoeting of onenightstand, zijn fysieke signalen het meest effectief. Duidelijke tekenen van interesse in seksuele activiteit werken hier het beste.

Kenniar geeft meer context: “Vriendelijk contact, zoals knuffelen of een kus op de wang, is in dit geval niet voldoende.” Als een vrouw op zoek is naar een kortstondig avontuur, raadt hij aan om dicht bij iemand te staan en fysiek contact te maken.

Beste flirttechniek voor langdurige relaties

Voor mannen die op zoek zijn naar een vaste relatie, is vrijgevigheid en de bereidheid om zich te binden volgens de wetenschap belangrijk.

Maar er is één flirtmethode die eruit springt in het onderzoek: humor. “Mensen denken dat humor, of het vermogen om iemand aan het lachen te maken, de meest effectieve benadering is voor mannen die een langdurige relatie willen.”

Humor en lachen om de ander

Interessant genoeg is humor het minst effectief voor vrouwen die op zoek zijn naar een onenightstand. Toch werkt lachen om elkaars grappen als effectieve flirttechniek voor beide geslachten. Dit gold zowel voor deelnemers uit Noorwegen als de Verenigde Staten.

Mede-onderzoeker Rebecca Burch legt uit dat het niet alleen belangrijk is om grappig te zijn. “Voor vrouwen is het ook van belang dat je laat merken dat je de humor van de ander waardeert.”

Als je moeite hebt met humor, heeft Kennair nog een advies: begin met een andere effectieve flirttechniek, zoals glimlachen en oogcontact.