Connect with us

Tips

Volgens wetenschappers is dit het ideale tijdstip om te gaan slapen

Avatar foto

Gepubliceerd

op

Er zijn mensen die ervan houden om lekker vroeg te gaan slapen en dan heb je de nachtuilen die het licht pas om vier uur ’s ochtends uitknippen. Wat is nou het beste ogenblik om te gaan slapen?

De Universiteit van Exeter in Engeland boog zich over de kwestie. Wetenschappers wilden achterhalen wat nu het beste tijdstip is om te gaan slapen. Als uitgangspunt werd daarbij vooral de gezondheid van ons hart genomen.

Ideale tijdstip om te gaan slapen

Voor wie pas na middernacht de oogjes sluit is er slecht nieuws. Deze mensen hebben namelijk een grotere kans op hart- en vaatziektes. Nachtbrakers hebben 25% meer kans op dergelijke kwalen dan mensen die vroeger onder de wol kruipen.

Maar te vroeg naar bed gaan, is ook niet oké. Mensen die systematisch voor tien uur gaan slapen, hebben 12 procent meer kans op hart- en vaatziektes. Het risico is het minst wanneer je tussen tien en elf gaat pitten.

Ongezond

De reden waarom te laat of te vroeg gaan slapen ongezond kan zijn, heeft alles te maken met de zon. Hoofdonderzoeker David Plans legt uit: “Als je laat gaat slapen en laat opstaat, mist je lichaam signalen van de natuur, zoals de ochtendzon.”

Dat licht helpt onze interne klok iedere dag opnieuw weer in te stellen. Doe je dat niet, dan kan de schadelijke gevolgen hebben voor je cardiovasculaire gezondheid.”

Iris van Dijk (1987) is een gepassioneerde onderzoeksjournalist en redactrice met een scherp oog voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Na haar studie Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Leiden begon ze haar loopbaan als buitenlandcorrespondent, waarbij ze verslag deed van politieke spanningen en humanitaire crises. Met ruim vijftien jaar ervaring in de journalistiek heeft Iris zich gespecialiseerd in onderzoeksrapportages en diepgaande analyses. Ze heeft gewerkt voor toonaangevende kranten en online nieuwsplatforms, waar ze zich richt op geopolitiek, mensenrechten en klimaatverandering. Sinds 2024 maakt Iris deel uit van ons team, waar ze verantwoordelijk is voor het uitdiepen van grote dossiers en exclusieve interviews met beleidsmakers en deskundigen. Haar journalistieke werk wordt gekenmerkt door gedegen onderzoek, objectiviteit en een kritische blik op de macht. Naast haar journalistieke werk is Iris een fervent reiziger en natuurliefhebber. Ze brengt graag tijd door in afgelegen gebieden om zelf de impact van klimaatverandering te ervaren en verslag te doen vanuit het hart van de ontwikkelingen. Met haar doorzettingsvermogen en diepgaande kennis is Iris een journalist die het nieuws niet alleen verslaat, maar ook duidt en in de juiste context plaatst.