Connect with us

Actueel

Maria woont noodgedwongen bij haar ex-man: ”Ik heb geen uitweg”

Het is absurd dat Nederland vrijwel geen sociale huurwoningen meer heeft. De wachttijd is inmiddels volgens cijfers opgelopen tot 15 jaar. Mensen die geen particuliere huur kunnen betalen, bevinden zich in een uitzichtloze situatie.

Iemand die dit uit eerste hand kan bevestigen, is Maria. Ze is gedwongen om weer samen te wonen met haar ex-man, hoewel ze geen enkel contact meer met hem wil hebben.

Maria staat al jaren op de wachtlijst, maar het zal nog vele jaren duren voordat ze in aanmerking komt. In een gesprek met Hart van Nederland deelt de wanhopige moeder haar zorgen.

Gedw0ngen samenwonen met ex-man

Volgens Maria staat ze al vier jaar op de wachtlijst. “Dat betekent dat ik nog ongeveer elf jaar moet wachten voordat ik hulp krijg. Maria voelt zich hopeloos. “Eigenlijk heb ik de hoop al opgegeven.”

De c0ronapandemie heeft Maria financieel geraakt. Al haar middelen zijn uitgeput. Daarom kunnen zij en haar zoontje zich geen particuliere huur veroorloven.

“We hebben geprobeerd een urgentieverklaring aan te vragen, maar zonder resultaat. We hadden geen andere opties. We moesten zelfs naar de voedselbank gaan.”

Slapen op de bank

Maria is nu gedwongen om bij haar ex-man te blijven wonen. Dit terwijl ze elkaar liever nooit meer willen zien na het beëindigen van hun relatie.

De situatie is buitengewoon lastig. De ex-man van Maria werkt ’s nachts, terwijl zij overdag of ’s avonds werkt. Hierdoor kunnen ze elkaar ontwijken, maar dat geldt niet voor elke dag. “Als mijn ex in het weekend thuis is, slaap ik helaas op de bank.”

Woonprotest

Vanmiddag nam Maria deel aan het woonprotest. Eerdere pr0testen hebben enige resultaten opgeleverd, maar er is nog steeds geen definitieve oplossing.

Volgens Thijs de Bekker, woordvoerder van het pr0test, hebben ze bereikt dat sloop van woningen niet langer de norm is volgens het coalitieakkoord. Ook wordt het verkopen van sociale huurwoningen gestopt.

Onopgeloste problemen

Niettemin zijn nog niet alle pr0blemen opgelost. Bekker is van mening dat de strijd moet doorgaan totdat er structurele veranderingen komen. Het Jaarbeursplein is een duidelijk voorbeeld van de misstanden.

“Op het Jaarbeursplein zijn sociale huurwoningen gesl00pt om plaats te maken voor luxe appartementen, de zogenaamde Galaxy Toren,” aldus Bekker. “Ondertussen is de bouw al jaren stilgelegd. Dat is tijdens een crisis als deze volstrekt onverklaarbaar.”

Maria’s hopeloosheid

In de tussentijd is Maria nog steeds niet geholpen. Ze is radeloos en emotioneel gebroken door de manier waarop ze momenteel moet leven.

Verhuizen naar een ander dorp is geen optie. Dit zou betekenen dat haar zoontje naar een andere school moet en dat ze een auto moet aanschaffen voor haar werk.

Dit is financieel niet haalbaar voor Maria. Ze kan alleen maar afwachten en in de weekenden op de bank slapen.

Maria is niet de enige die in deze situatie verkeert. We vragen je vriendelijk om je reactie op Facebook achter te laten en dit bericht te delen.