Connect with us

Puzzels

Deze optische illusie helpt om te bepalen of je in de mist of regen zou mogen rijden

Internetgebruikers raken steeds opgewonden over optische illusies die onze hersenen voor de gek houden door iets heel anders te zien dan de werkelijkheid. Deze illusies stellen onze perceptie van de werkelijkheid op de proef en roepen intrigerende vragen op over hoe ons brein werkt. Veel mensen zijn daardoor geneigd om dieper te graven en meer te leren over deze fascinerende verschijnselen.

Waarom zijn we zo gefascineerd door optische illusies? Simpelweg omdat mensen graag bedrogen worden!

Een Recent Voorbeeld

Begin oktober was er op sociale media veel verwarring over een foto van NFL-analist Dan Orlovsky die zonder broek leek te verschijnen op het scherm. Orlovsky droeg een donkerblauwe blazer met daaronder een donkerbeige broek, wat hem er van de onderkant gezien naakt uitzag. “Ik droeg wel degelijk een broek,” reageerde Orlovsky op de verwarde reacties van internetgebruikers.

Een andere recente afbeelding op X, voorheen bekend als Twitter, heeft online gebruikers eveneens in verwarring gebracht. De optische illusie toont een zwart-wit gestreept cirkel met daarin verborgen cijfers. De lijnruimte en richting van de strepen variëren, waardoor het bijna onmogelijk is om de cijfers op het scherm te ontcijferen.

Wat Zie Jij?

Veel mensen hebben geprobeerd te raden welk nummer er in de illusie verborgen zit, maar de antwoorden lopen sterk uiteen. De afbeelding werd gepost met de vraag: “Zie je een nummer? Zo ja, welk nummer?”

Een gebruiker schrijft: “3.452.839, maar om eerlijk te zijn, is de eerste 3 een beetje een gok. Ik kan het niet precies zien. Het is makkelijker als je de afbeelding omhoog en omlaag beweegt, maar ik weet niet waarom.”

Een ander gokt: “Ik zie 45.283, maar na het kijken naar andere reacties zie ik dat anderen weer andere nummers zien. Ik zie wel nummers, maar kan ze niet goed onderscheiden.” En een derde voegt toe: “45.283… en wat is de bedoeling? Moet ik een afspraak maken met mijn huisarts?”

Als je contrastgevoeligheid goed is, zou je moeten zien dat het volledige nummer in de afbeelding 3.452.839 is.

Wat is Contrastgevoeligheid?

Contrastgevoeligheid is het vermogen om duidelijke omtrekken van kleine objecten waar te nemen of zelfs de kleinste verschillen in schaduw en patronen te identificeren. Als je contrastgevoeligheid niet optimaal is, kan dit praktische problemen opleveren, zoals bij het rijden onder bepaalde omstandigheden.

Contrastgevoeligheid is een goede voorspeller van hoe goed mensen kunnen zien in situaties met weinig contrast, zoals bij schemering, in mist, bij verblinding, en ’s nachts.

Bestuurders moeten goed kunnen zien in omstandigheden met weinig contrast, bijvoorbeeld om lage contrastobjecten op een donkere weg te herkennen, objecten te identificeren door tegemoetkomende koplampen die verblinden, of vaag verlichte verkeersborden te lezen.

Daarom worden mensen met verminderde visuele contrastgevoeligheid aangeraden niet te rijden in de regen, mist of bij verblinding.