Connect with us

Overig

Zoveel geld zou je een bruidspaar moeten geven op hun bruiloft

Als je binnenkort wordt uitgenodigd voor een bruiloft, kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel geld je in een envelopje stopt voor het bruidspaar. Hoewel er geen vast bedrag is dat je moet geven, zijn er wel enkele richtlijnen die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.

Bruiloftsetiquette

Het is eigenlijk niet gebruikelijk dat een bruidspaar op hun bruiloft om een geldbedrag vraagt. Dit kan ongemakkelijk zijn voor de gasten, omdat ze dan weten hoeveel anderen hebben bijgedragen. Dit kan leiden tot verlegenheid, vooral als iemand minder geeft dan verwacht of juist veel meer.

Het is vaak onduidelijk wat een passend bedrag is om te schenken, vooral in tijden waarin de kosten van levensonderhoud stijgen. Het bruidspaar waardeert vaak een geldbedrag, omdat dit hen helpt bij het realiseren van hun huwelijksreis of andere wensen, in plaats van extra huishoudelijke artikelen.

Categorieën en richtlijnen

Gasten worden meestal ingedeeld in drie categorieën, wat de hoogte van het bedrag kan beïnvloeden:

  1. Collega’s en kennissen: Een bedrag tussen de 20 en 40 euro wordt als passend beschouwd.
  2. Vrienden en familie: Van deze groep wordt doorgaans een bijdrage van 35 tot 50 euro verwacht.
  3. Naaste familie en beste vrienden: Voor deze categorie geldt een bedrag tussen de 50 en 150 euro.

Als je alleen naar de bruiloft gaat, wordt vaak een lager bedrag geaccepteerd dan wanneer je als stel aanwezig bent. Ook als je veel hebt bijgedragen aan de bruiloft, zoals het ontwerpen van uitnodigingen, kun je een lager bedrag overwegen.

De 10 procent-regel

Een andere manier om te bepalen hoeveel je moet schenken, is de 10 procent-regel. Wedding planner Trish Simitakos adviseert om 10 procent van je wekelijkse bruto-inkomen te berekenen. Als je bijvoorbeeld maandelijks 2.200 euro verdient, betekent dit ongeveer 550 euro per week. In dit geval zou je het bruidspaar 55 euro kunnen geven. Deze regel helpt je om een bedrag te kiezen dat in verhouding staat tot je eigen financiële situatie.

Persoonlijk gevoel

Het belangrijkste is dat je een bedrag kiest waar je je prettig bij voelt. Het is niet de bedoeling dat je jezelf financieel in de problemen brengt door een bruiloft. Kies een bedrag dat je kunt missen en dat binnen je budget past. Zelfs als je minder geeft dan de richtlijnen aangeven, is dat geen probleem. Je bent uitgenodigd voor je gezelschap en niet voor je geld. Bovendien zullen er ongetwijfeld gasten zijn die een hoger bedrag schenken, waardoor het totaalbedrag in balans blijft.

Uiteindelijk draait het bij een bruiloft om het vieren van de liefde en het delen van een bijzondere dag. Het gebaar van je bijdrage wordt zeker gewaardeerd, ongeacht de hoogte van het bedrag.