Connect with us

Overig

FBI lichaamstaalexpert onthult signalen om te weten of iemand aan het liegen is

Een expert in lichaamstaal die door de FBI is opgeleid, heeft de meest voor de hand liggende tekenen onthuld dat iemand tegen je liegt. Scott Taylor, die een carrière van 30 jaar in de beveiliging heeft gehad, heeft jarenlang getraind in ‘gezichts-micro-expressies, leugendetectie, invloedrijke gedragingen en analyse van uitspraken en woorden’.

Met ervaring in samenwerking met de hoofdondervrager van Guantanamo Bay, kunnen we zijn oordeel vertrouwen als hij zegt dat hij leugenaars kan herkennen.

Snelle knipperingen

Als je iemand snel ziet knipperen, kan dit een teken zijn dat ze liegen. Scott legt uit: “We knipperen 12 tot 14 keer per minuut, en mensen onder stress hebben een verhoogde knipperfrequentie.” Hoewel eerder onderzoek het tegenovergestelde aangaf, knipperen mensen blijkbaar meer direct nadat ze een leugen hebben verteld. Het is dus nuttiger om te letten op hoe hun ogen zich gedragen na het vertellen van een leugen, in plaats van ervoor.

Lippen likken

Lippen likken is een groot teken dat iemand niet eerlijk is. “Wanneer mensen liegen, komt er cortisol vrij, het stresshormoon, dat de mond uitdroogt en de speekselproductie vertraagt,” zegt Scott. Let dus op dit gedrag, vooral als iemand tijdens een gesprek regelmatig zijn lippen liket.

Moeilijk slikken

Moeilijk slikken kan ook een belangrijke indicatie zijn dat je met een leugenaar te maken hebt. Net als bij lippen likken, kan slikken moeilijker zijn als de mond droog is. Scott merkt op dat dit gedrag vaak onbewust is en dat mensen vaak ook ‘aan hun gezichtslijnen raken’ als ze liegen.

Bescherming van bepaalde gebieden

Je kunt ook merken dat leugenaars bepaalde delen van hun lichaam beschermen, zoals de kin, buik en kruis. “Ze laten hun kin zakken of draaien hun lichaam iets weg om toegang tot die ventrale gebieden te vermijden, wat vrij duidelijk wordt zodra je hierop let,” voegt Scott toe.

Gedwongen taalgebruik

Leugenaars gebruiken vaak gedwongen taal wanneer ze proberen een leugen te verbergen. “Waarheidsvertellers communiceren, en leugenaars overtuigen. Je hoeft niet te zeggen, ‘Ik ben 100% zeker’ als je zeker bent,” legt Scott uit. “Deze mensen verkopen, niet vertellen, dus ze voegen extra woorden of extra oogcontact toe omdat ze denken, ‘Ik wil overtuigender zijn’.”

Andere waarschuwingssignalen

  • Aanraken van het gezicht: Mensen kunnen hun gezicht aanraken als ze liegen.
  • Lichaam wegdraaien: Het lichaam kan zich van je af draaien.
  • Kin laten zakken: Dit kan een manier zijn om jezelf te beschermen.
  • Blozen of rood worden: Een fysiologische reactie op stress.
  • Lipcompressie en trekken: Het samenknijpen of trekken van de lippen kan een teken van ongemak zijn.
  • Veranderende oogbewegingen: Oogbewegingen kunnen onnatuurlijk of inconsistent zijn.
  • Taalgebruik zoals ‘je weet wel’ of ‘duidelijk’: Dit kan wijzen op poging tot overtuigen.
  • Overmatig overtuigende taal: Woorden zoals ‘zeker’, ‘definitief’ of ‘100%’.
  • Uitgebreide afkortingen: Bijvoorbeeld ‘do not’ in plaats van ‘don’t’.

Houd deze signalen in de gaten, vooral als je twijfels hebt over de eerlijkheid van iemand.