Connect with us

Overig

10 signalen die erop wijzen dat je partner een alcoholprobleem heeft

Als je partner problemen heeft met alcohol, kan dit de relatie behoorlijk compliceren. Alcohol kan een sociale bezigheid lijken en een manier om te ontspannen, maar het kan ook grote gevolgen hebben voor de gezondheid en de dynamiek van je relatie.

Tekenen van Alcoholmisbruik bij je Partner

Als je vermoedt dat je partner problemen heeft met alcohol, zijn er verschillende tekenen waar je op kunt letten. Psycholoog Dr. Becky Spelman deelt tien signalen die kunnen wijzen op alcoholmisbruik en de impact ervan op je relatie.

Love Bombing

Een veelvoorkomend teken is ‘love bombing’. Dit houdt in dat een alcoholist zijn partner in de beginfase van de relatie op een voetstuk plaatst om bevestiging te krijgen. “Ze hebben vaak een laag zelfbeeld door het niet goed omgaan met hun problemen, waardoor ze afhankelijk worden van de goedkeuring van anderen,” legt Spelman uit. Dit gedrag is meestal tijdelijk en verdwijnt zodra hun problemen beginnen op te duiken.

Overdreven Gedrag

Alcohol maakt mensen vaak extravert. Dit kan leiden tot overmatig en ongepast gedrag dat je kunt zien als ze onder invloed zijn. “Ze kunnen de ‘levens en ziel van het feest’ zijn, maar dit komt vaak door de alcohol,” zegt Spelman. Dit gedrag kan leiden tot andere problemen in de relatie.

Publieke Vernedering

“Ze zullen je in het openbaar in verlegenheid brengen,” waarschuwt Spelman. Door hun impulsieve en slechte oordelen wanneer ze dronken zijn, kunnen ze constant slechte sociale keuzes maken die je in een ongemakkelijke positie kunnen brengen.

Gaslighting

Alcoholisten kunnen ook ‘gaslighting’ toepassen, waarbij ze hun partner laten twijfelen aan hun eigen waarnemingen. Dit gebeurt vaak als ze dronken zijn en hun gedrag ontkennen, wat je kan doen voelen alsof je gek wordt. “Dit gebeurt vaak bij mensen die onzeker zijn en niet in staat zijn om hun eigen slechte gedrag toe te geven,” legt Spelman uit.

Vermijden van Gesprekken

Mensen met alcoholproblemen zullen vaak gesprekken over hun gedrag vermijden, vooral als dit jou raakt. Ze kunnen emotioneel moeilijk doen tijdens deze gesprekken, wat kan leiden tot nog meer drinken. Soms zullen ze passief deelnemen aan het gesprek omdat ze niet weten hoe ze het moeten aanpakken of omdat ze defensief zijn.

Ongepast Gedrag

Ongepast gedrag, zoals seksueel of sociaal ongepast gedrag, is ook een teken. Dit kan variëren van het ongegeneerd omarmen van anderen tot andere ongemakkelijke gedragingen. “Dit kan erg verontrustend zijn voor jou,” zegt Spelman.

Verhoogde Kans op Affaires

Mensen met alcoholproblemen hebben een grotere kans op affaires omdat ze hun emoties onderdrukken en gemakkelijker geheimen kunnen bewaren. “Ze kunnen gevoelens van schuld en angst verbergen, wat hen in staat stelt om affaires te hebben en deze geheim te houden,” aldus Spelman.

Gelijktijdige Geestelijke Gezondheidsproblemen

Mensen met alcoholproblemen hebben vaak ook geestelijke gezondheidsproblemen, die subtiel of vrij ernstig kunnen zijn. Ze willen vaak hun emoties niet volledig onder ogen zien, zelfs niet als ze iets met je delen.

Selectieve Charm

Mensen met alcoholproblemen kunnen ‘overmatig charmant’ zijn naar mensen van wie ze denken dat het hen voordeel oplevert. Dit gedrag is vaak berekend en inconsistent.

Bezit- en Jaloezieproblemen

Partners met alcoholproblemen vertonen vaak problematisch gedrag zoals bezitterigheid en jaloezie. “Ze zullen je als buiten hun bereik beschouwen en zullen angst hebben om je te verliezen,” zegt Spelman. Dit kan leiden tot ongegronde verhalen en conflicten.

Het herkennen van deze tekenen kan je helpen om beter te begrijpen hoe alcoholproblemen je relatie beïnvloeden en wat je kunt doen om hiermee om te gaan.