Connect with us

Overig

Nieuwe winkel verkoopt producten die over datum zijn: ‘Zo goedkoop!’

De winkel die onlangs haar deuren opende in Nijmegen heet de “Datumvoordeelshop”. Zoals de naam al aangeeft, verkoopt deze winkel producten die bijna over de houdbaarheidsdatum zijn of net daaroverheen. Deze producten worden tegen lagere prijzen aangeboden. Is dit wettelijk toegestaan?

Eind juli opende de “winkel voor producten na de houdbaarheidsdatum” haar deuren in winkelpassage Molenpoort, gelegen in het stadscentrum van Nijmegen.

De opening trok direct veel klanten. Samantha Hendriksen, assistent-filiaalmanager, verklaarde: “Op de eerste dag stonden er rijen tot aan de achterkant van de winkel. We hadden zoveel lege schappen dat we meteen nieuwe voorraad moesten bestellen. Deze winkel is een welkome aanvulling voor mensen met beperkte financiële middelen.”

Monique van der Tuuk legt uit: “Vaak is het toegestaan om producten tot een half jaar na de houdbaarheidsdatum te verkopen. Ons concept draait om producten die net over de houdbaarheidsdatum heen zijn of daar dichtbij zitten.”

Vooral producten met een hoog suikergehalte worden verkocht, aangezien die langer houdbaar zijn. Zuivelproducten zoals yoghurt en kwark worden niet verkocht.

De winkel biedt inderdaad een overvloed aan snoepgoed, koekjes en chips. Liefhebbers van feestdagen zoals Sinterklaas en Pasen kunnen ook genieten, omdat ze nu speculaaspoppen en paaseitjes kunnen kopen zonder te hoeven wachten.

Desalniettemin is het assortiment van de nieuwe winkel veel breder. Naast shampoo, wattenschijfjes en wc-papier zijn ook watermeloenen en paprika’s verkrijgbaar. Sema Gerrits uit Nijmegen zegt: “Wij zijn speciaal voor het wasmiddel hier gekomen.”

Een vraag die opkomt, is of deze producten die over de houdbaarheidsdatum zijn nog veilig te gebruiken zijn. Joyce Donat van de Consumentenbond merkt op: “Het vereist zorgvuldig denken en oplettendheid. Het is van belang dat het product ongeopend en correct bewaard is.”

Ze is van mening dat het concept van de winkel een goede stap is in de richting van het verminderen van voedselverspilling. Echter, “Kijk goed, ruik goed en proef goed”, voegt ze toe.

Voor veel klanten biedt de winkel vooral uitkomst tijdens moeilijke tijden. Sommige klanten zijn zelfs speciaal naar het winkelcentrum gekomen, omdat de enige andere Datumvoordeelshop in Almelo is gevestigd.

“Vanwege de lagere prijzen”, zegt Adam Suripatty uit Elst. “Mensen hebben het moeilijk, dus een winkel als deze is altijd welkom.”

Het personeel van de winkel merkt op dat klanten enthousiast zijn over het concept. Hendriksen merkt op: “Klanten zijn verrast door de betaalbaarheid. Het is fijn dat zelfs mensen met een beperkt budget hier nu producten voor hun kinderen kunnen kopen.”