Connect with us

Overig

Wetenschappers verklappen waarom je beter niet op je rechterzij slaapt

Voordelen van slapen op je linkerzijde

Het is geen geheim dat slapen goed is voor je gezondheid. Nu blijkt dat zelfs je slaaphouding een invloed kan hebben op je algemeen welzijn.

Heel wat mensen vinden het lekker om op een zij te slapen, maar doorgaans staan ze er niet bij stil op welke zij ze slapen. Onderzoekers onthullen nu dat het toch de moeite loont om hier een beetje aandacht aan te besteden.

Een onderzoek in het Journal of Clinical Gastroenterology bespreekt de voordelen van op je linkerzijde slapen. En dat heeft een veel grotere impact dan dat we ooit vermoed hadden!

Goed voor je bloedcirculatie

De aorta maakt boven het hart een buiging naar links. Wanneer je op je linkerzij slaapt, helpt dat om vers bloed door het lichaam te vervoeren. Wanneer je daarentegen op je rechterzij slaapt, gaat de bloedtoevoer eerst omhoog. Daardoor vermindert de bloedcirculatie.

Betere spijsvertering

Als je op je rechterzij slaapt, komt maagzuur makkelijker in de keel omdat je maag aan de linkerkant zit. Bij maagproblemen is het daarom aan te raden om op je linkerzijde te slapen. Op die manier kan de maag beter werken.

Slapende man op linkerzijde

Beter voor je milt

De milt bevindt zich aan de linkerkant van je lichaam. Door op deze kant te liggen, gaat je milt ook beter werken. De milt maakt onder andere ziektekiemen onschadelijk of helpt ze opruimen.

 

Minder druk op alvleesklier

Ook dit orgaan bevindt zich aan de linkerzijde van je lichaam. Het zit iets onder de maag. Wanneer je op je rechterzij ligt, legt de maag meer druk op de alvleesklier. Daardoor kan de alvleesklier minder goed gaan werken.

Op welke zijde slaap jij? Wanneer je altijd op je rechterzij slaapt, moet je het misschien eens proberen op je linkerzijde.