Connect with us

Lifestyle

Experts waarschuwen mensen die ’s ochtends na het opstaan gelijk kopje koffie drinken

Iedereen heeft zijn eigen ochtendrituelen: een ijskoude douche, een snelle wandeling met de hond, een ingewikkelde huidverzorgingsroutine – we hebben allemaal onze manier om de dag te beginnen. Voor velen is een kop koffie of twee een absolute noodzaak om de dag goed te starten.

De Koffie en Je Ochtendroutine

Misschien ben jij iemand die pas een woord kan uitbrengen nadat je je koffie hebt gedronken. Maar ongeacht de reden waarom je koffie als eerste in de ochtend drinkt, experts hebben een waarschuwing voor je.

De Wetenschap Achter Koffie in de Ochtend

Het blijkt dat koffie-enthousiastelingen vinden dat je die gouden eerste kop beter op een ander moment kunt drinken dan direct na je slaap.

Een woordvoerder van Oddy Knocky Coffee legt uit aan Bristol Live: “Direct naar koffie grijpen in de ochtend is misschien niet de beste strategie als je wilt voorkomen dat je halverwege de middag een dipje krijgt. Dit heeft te maken met de natuurlijke ritmes van ons lichaam.”

Hoe Cortisol en Adenosine Je Koffie Effect Beïnvloeden

Ja, het komt allemaal neer op wetenschap en hoe ons lichaam adenosine (wat ons slaperig maakt) en het zogenaamde ‘stresshormoon’ cortisol produceert.

“Beide stoffen beïnvloeden hoe goed onze dagelijkse dosis cafeïne werkt,” voegt de woordvoerder toe. “Adenosine is in de ochtend laag na het ontwaken en neemt gedurende de dag toe, zodat je tegen bedtijd natuurlijk moe bent. Cortisol, daarentegen, is ’s ochtends op zijn hoogste niveau.”

Het Effect van Koffie Direct Na Het Wakker Worden

Als je dus meteen na het opstaan koffie drinkt, kan dit invloed hebben op hoe goed je interne klok op schema blijft. De ‘conflict van chemicaliën’ kan je een beetje uit balans brengen, wat leidt tot een gebrek aan focus en productiviteit.

Dit is niet precies de vibe waar de meesten van ons naar op zoek zijn als we snel onze koffie naar binnen werken om aan het werk te beginnen.

Advies voor een Betere Koffie-Consumpie

Het team adviseert om je eerste kop koffie ongeveer een uur na het wakker worden te drinken, en niet eerder. “Door je cafeïne-inname af te stemmen op de natuurlijke ritmes van cortisol en adenosine, kan de effectiviteit van je ochtendkopje verbeteren en verstoringen van je interne klok voorkomen.”

Aanbevelingen voor Nachtbrakers

“En voor de nachtbrakers: zorg ervoor dat je je laatste kop koffie minstens zes uur voor het slapengaan drinkt om te voorkomen dat cafeïne je slaap verstoort en je goed uitgerust blijft.”

Nou, dat betekent voor mij nu dat ik een alarm zet voor precies een uur na mijn ontwaken in de ochtend.