Connect with us

BN'ers

Openbaar Ministerie gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen voor zedendelicten

Het openbaar ministerie zal Jeroen Rietbergen en Ali B aanklagen voor verkrachting of mishandeling in een aanrandingszaak rond de talentenjacht The Voice of Holland. Voor Rietbergen had het te maken met een aangifte van verkrachting tegen hem door oud-deelneemster Nienke Wijnhoven. Ali B heeft twee verkrachtingen en één batterij.

Marco Borsato wordt niet vervolgd vanwege de Voice-gerelateerde meldingen. Het openbaar ministerie seponeerde de zaak omdat de verklaring van het slachtoffer in zijn zaak niet werd ondersteund door een tweede bewijsstuk. Er loopt nog een zaak tegen Borsato, die nog loopt.

Eind april vorig jaar startte de Rechtspraak een strafrechtelijk onderzoek naar vier verdachten van zedendelicten rondom de talentenjacht ‘Voice of the Netherlands’. In januari 2022 zond de YouTube-show Boos van Tim Hofman een programma uit over overtredingen in verband met talentenjachten, die aan het licht kwamen. Vier mannen kwamen onder vuur te liggen: oud-juryleden Ali B en Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. Er zijn ten minste zes meldingen binnengekomen, waaronder verkrachting en mishandeling. Niet alle meldingen hadden betrekking op Voice, maar de meeste kwamen aan het licht door de ophef over de eens zo beroemde talentenjacht.

Eerder werd al bekend dat Martijn N. ondanks de twee aangiften niet vervolgd zou worden wegens gebrek aan bewijs. De zaak tegen Ali B, Rietbergen en Borsato is echter nog in onderzoek. Het meest spraakmakende slachtoffer in de hele zaak was oud-deelneemster Nienke Wijnhoven, die als een van de weinige presentatoren haar verhaal deed. Ze deed aangifte van de verkrachting van Jeroen Rietbergen.

een verklaring indienen

Er werden drie verkrachtingsrapporten en één batterijrapport ingediend tegen Ali B. Eén verkrachtingszaak werd geseponeerd omdat er geen strafbaar feit was vastgesteld. Ali B zal daarom worden belast met de andere drie feiten. De verdenkingen houden verband met handelingen die in 2014 en 2018 zouden zijn gepleegd in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Een van deze drie feiten is “fonetische correlatie”.

Jeroen Rietbergen gaf als enige van de verdachten toe dat hij de grens was overgestoken, maar ontkende dat hij strafbare feiten had gepleegd. Zijn partner, Linda de Mol, zette hem per direct aan de kant, maar nu circuleert het gerucht dat het stel weer bij elkaar zal komen.

De zaak Marco Borsato (aangifte van overtredingen) is niet behandeld door het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland, maar door OM Noord-Holland. Borsato was de enige die een tegenclaim deed van “het maken van een valse claim”. De zaak tegen Borsato werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Zijn tegenverklaring weet niets.

Nienke Wijnhoven liet via haar advocaat, Sébas Diekstra, weten dat ze zich eindelijk gevalideerd voelt voor wat haar is overkomen. Geef het toe, want ze is echt een slachtoffer. Haar ervaring is niet gebagatelliseerd of verkeerd voorgesteld. Wat haar is overkomen, wordt nu ook door het openbaar ministerie als feit aanvaard. Ze spreekt haar dank uit voor het gedegen en integere strafrechtelijk onderzoek dat is uitgevoerd.

Wendhoven hoopt immers dat anderen zich meer gesterkt voelen om naar voren te komen. Ze wilde tegen andere slachtoffers zeggen: “Dit ben jij niet, je bent niet alleen.”