algemeen
Hondenbelasting gaat fors omhoog: dit moet je nu betalen voor je viervoeter
Hondenbelasting is een van de oudste gemeentelijke belastingen in Nederland. Hoewel deze belasting in de afgelopen jaren in steeds minder gemeenten wordt geheven, blijft het een relevante kwestie voor hondeneigenaren. In 2024 betalen eigenaren in ongeveer 35% van de Nederlandse gemeenten nog steeds belasting voor hun viervoeter.
Wat is hondenbelasting?
Hondenbelasting is een gemeentelijke belasting die specifiek wordt geheven voor het houden van een hond. De belasting is afhankelijk van het aantal honden dat iemand bezit; hoe meer honden, hoe hoger de belasting. Dit betekent dat huishoudens met meerdere honden meer moeten betalen dan huishoudens met slechts één hond.
Belangrijk om te weten is dat de hondenbelasting niet wordt afgedragen aan de Belastingdienst, maar direct aan de gemeente. In het verleden werden de inkomsten uit deze belasting gebruikt voor de bestrijding van straathonden en het tegengaan van hondsdolheid. In 2024 is het echter de gemeenteraad die bepaalt waar de opbrengsten van deze belasting aan worden besteed.
Afnemende verplichting
Het aantal gemeenten dat hondenbelasting heft, neemt al jaren af. Waar vroeger vrijwel elke gemeente deze belasting hief, is dit aantal in 2024 gedaald tot 121 van de 342 Nederlandse gemeenten. Dit betekent dat nog maar 35% van de gemeenten deze belasting verplicht stelt. Voor hondeneigenaren betekent dit dat de financiële lasten sterk afhankelijk zijn van waar zij wonen.
Tarieven voor 2024
Volgens de wet mogen gemeenten zelf bepalen of ze hondenbelasting heffen en hoe hoog deze belasting is. Dit leidt tot grote verschillen in tarieven tussen gemeenten. Zo waren hondenbezitters in Den Haag in 2023 nog het duurst uit, maar de gemeenteraad heeft besloten de belasting af te schaffen per 1 januari 2024. Hierdoor hoeven eigenaren in Den Haag nu niets meer te betalen voor hun hond.
In andere gemeenten blijft de belasting echter aanzienlijk. Hendrik-Ido-Ambacht is nu de duurste gemeente, met een tarief van 145,44 euro per hond. Aan de andere kant van het spectrum vinden we Schiedam, waar de belasting slechts 18,40 euro per hond bedraagt.
Meer betalen voor meerdere honden
Opvallend is dat veel gemeenten een hogere belasting heffen voor een tweede hond binnen een huishouden. In gemeenten zoals Nissewaard en Heerlen betalen eigenaren voor een tweede hond bijna drie keer zoveel als voor de eerste. De gemeente De Bilt spant de kroon met een tarief van 333,00 euro voor huishoudens die twee honden bezitten.
Hondenbelasting blijft dus een onderwerp dat sterk varieert afhankelijk van de woonplaats. Voor sommige eigenaren zijn de kosten minimaal, terwijl anderen diep in de buidel moeten tasten.