Connect with us

algemeen

Flinke tegenvaller voor mensen met een rekening bij de ING: “Balen…”

ING stopt met maandelijkse spaarrente ten gunste van jaarlijkse uitbetalingen. Deze verandering keert terug naar het traditionele beleid dat voorheen gebruikelijk was.

De aanpassing komt voort uit de situatie in 2020 toen de rente negatief werd voor spaarders met meer dan 1 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van ING bieden de meeste spaarrekeningen jaarlijkse rente, soms met kwartaal- of maandelijkse uitbetalingen.

De rentepercentages worden doorgaans op jaarbasis berekend, gebaseerd op 365 of 366 dagen tijdens een schrikkeljaar zoals 2024.

Toen in 2020 de rente negatief werd voor grote spaarders, koos ING ervoor om over te stappen op maandelijkse rentebetalingen.

Dit betekende dat klanten met aanzienlijke spaarsaldi die negatieve rente moesten betalen aan de bank, dit niet in één keer hoefden te doen aan het einde van het jaar.

Volgens de woordvoerder zorgde deze wijziging ervoor dat klanten niet voor verrassingen kwamen te staan aan het einde van het jaar.

Bovendien werd de rente direct afgetrokken, waardoor er minder rente werd berekend over het resterende bedrag en klanten dus minder rente verschuldigd waren.

Het merendeel van de ING-klanten hoefde geen rente te betalen aan de bank, zelfs niet toen de negatieve rente gold voor saldi boven de 100.000 euro.

In oktober 2022 werd de rente weer positief, zij het minimaal. Momenteel bedraagt de rente bij ING 1,5 procent voor saldi tot 100.000 euro.

Deze rente wordt nu opnieuw aan het einde van het jaar uitbetaald, in plaats van aan het einde van elke maand.

Deze terugkeer naar jaarlijkse rentebetalingen bij ING markeert een verschuiving in het beleid van de bank, met het oog op de fluctuerende rentetarieven en de behoeften van klanten.

Hoewel het voor sommige klanten wellicht een aanpassing betekent, biedt het jaarlijkse betalingsmodel meer consistentie en voorspelbaarheid.

Met de rente die momenteel op een minimaal niveau staat, blijft sparen bij ING voor de meeste klanten een bescheiden opbrengst opleveren.

De bank houdt echter de vinger aan de pols wat betreft eventuele veranderingen in de rentestanden en past haar beleid dienovereenkomstig aan om klanten te blijven bedienen en tegemoet te komen.

Het is belangrijk voor spaarders om op de hoogte te blijven van dergelijke wijzigingen in het beleid van financiële instellingen, zodat ze weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun spaargeld.

ING biedt haar klanten via verschillende communicatiekanalen informatie over deze veranderingen en staat klaar om eventuele vragen te beantwoorden om een soepele overgang te waarborgen.

Hoewel sommigen wellicht nostalgisch zijn naar de maandelijkse rentebetalingen, biedt deze herintroductie van jaarlijkse rente uitbetalingen bij ING een kans voor spaarders om hun financiële strategieën aan te passen en te profiteren van de voordelen van een meer gestroomlijnde benadering van spaarrente.