Connect with us

algemeen

Pieter, die was weggelopen, bevestigt wat iedereen al vermoedde

Pieter Omtzigt, die na de recente verkiezingen twintig zetels voor zijn partij binnenhaalde, maakte vorige week onverwacht bekend zich terug te trekken uit de formatiegesprekken, waarbij hij aangaf dat hij uitgeput was. De NSC-leider hervat vandaag zijn deelname aan de gesprekken met drie andere partijen, volgens een bericht van De Telegraaf.

Omtzigt’s Tijdelijke

Terugtrekking In de afgelopen weken had Pieter Omtzigt overleg met de leiders van de PVV, VVD en BBB over de vorming van een nieuw kabinet. Echter, tot ieders verrassing beëindigde hij plotseling deze onderhandelingen en keerde terug naar huis, naar verluidt geschokt door de staat van de overheidsfinanciën.

Hij bekritiseerde informateur

Ronald Plasterk voor het te laat verstrekken van belangrijke documenten, een beschuldiging die Plasterk als lichtzinnig van de hand deed. Dit ondanks berichten van afgelopen december waarin werd aangegeven dat de overheidsfinanciën in uitstekende staat verkeerden, met Sigrid Kaag die een zeer gezonde schatkist achterliet.

Omtzigt’s Terugkeer

Na zes dagen van rust, waarin hij volgens zijn woordvoerder tijd nam om uit te rusten, betreedt Omtzigt opnieuw het politieke strijdtoneel voor overleg over het eindverslag van Ronald Plasterk, waarna de uitkomsten gedeeld zullen worden met de pers.

Zijn terugkeer was algemeen verwacht, aangezien hij niet had aangegeven definitief met de politiek te willen stoppen. Desalniettemin lijkt hij geen toekomst te zien in een meerderheidskabinet.

Toekomstige Verkiezingen?

Mocht de formatie mislukken, dan staat Frans Timmermans vrij om te feesten zoveel hij wil. Met het vooruitzicht op nieuwe verkiezingen zou Geert Wilders, volgens de laatste peilingen van Maurice de Hond, waarin de PVV-leider op 52 zetels staat, mogelijk nog meer zetels kunnen winnen, waardoor NSC overbodig zou worden.