Connect with us

algemeen

Familie Khaled kan moeilijk rondkomen: ”Uitkeringen zijn veel te laag”

Veel gezinnen ervaren momenteel financiële uitdagingen, waaronder de Syrische familie Khaled. Moeder Mayada vertelt aan het Algemeen Dagblad dat ze slechts 150 euro per week heeft om van te leven.

Damascus
Voorheen woonde Khaled (67) met haar man en hun vijf kinderen in de Syrische hoofdstad Damascus.

“Daar hadden we veel geld en een mooie woning, maar dat is allemaal verdwenen door de oorlog,” zegt moeder Mayada, die uitlegt wat er met hun spaargeld is gebeurd.

In 2017 besloot de familie te vluchten. Twee dochters gingen naar Duitsland, twee zoons en moeder Mayada vestigden zich in Nederland.

Dochter Bayan bleef vanwege ziekte bij haar vader in Damascus. Mayada liet al haar geld achter omdat het verscheurde land geen zorgverzekering had.

Gezinshereniging
Direct nadat de familie in Nederland aankwam, vroeg de moeder gezinshereniging aan. Helaas overleed haar man op dezelfde dag als de goedkeuring van de IND. Door geldgebrek was het niet mogelijk om naar Damascus te reizen en afscheid te nemen.

Uitkering

Doordat het gezin zonder geld naar Nederland kwam, stapelden de schulden zich op. Er werd een bewindvoerder aangesteld om te helpen bij budgetteren.

Het hele gezin leeft van een uitkering, maar deze is “niet zo hoog.” Het gezin ontvangt 150 euro per week om drie monden te voeden.

Syrische gerechten

Om kosten te besparen, kookt de familie zelf. Ze hebben nog nooit Nederlands eten geproefd en bereiden Syrische maaltijden.

Geld voor kleding is ook schaars. Zoon Amer vertelt dat zijn moeder zijn broeken zelf maakt en dat hij een winterjas en schoenen van de kledingbank heeft gekregen.

Energietoeslag

Onlangs ontving het Syrische gezin een onverwachte meevaller. Ze ontdekten dat ze recht hadden op een energietoeslag, ondanks dat ze in vijf jaar tijd geen Nederlands hadden geleerd. De bewindvoerder zorgde ervoor dat het geld op hun rekening bleef staan.

Nooit meer terug

“Alhamdoelillah. Dank aan God,” aldus Mayada, die eigenlijk graag Nederlands wil leren spreken.

“Ik heb al enkele lessen gevolgd, maar dat was te gevorderd voor ons. We hebben dat nog niet nodig. Een gesprek kunnen voeren zou al geweldig zijn.” Of ze ooit nog teruggaan naar huis?

“Dat is geen optie meer. Alles wat we daar hadden is verwoest, en niemand van onze familie woont daar nog. Dus we blijven hier.”