Connect with us

algemeen

Klimaatmodel voorspelt: Op deze plekken gaat het morgen flink tekeer

Nederland heeft vandaag de hele dag, van ochtend tot avond, te maken gehad met aanzienlijke sneeuwbuien. Dit heeft geleid tot een dunne laag sneeuw, waardoor activiteiten zoals het maken van sneeuwpoppen of sleeën niet echt goed mogelijk waren. Echter, er lijkt meer sneeuw onderweg te zijn.

Mogelijke Sneeuwstorm?

In verschillende delen van het land, voornamelijk in het noorden, wordt morgen opnieuw aanzienlijke sneeuwval verwacht. Of deze trend zich woensdag zal voortzetten met de voorspelde sneeuwstorm, blijft enigszins onzeker.

Volgens de huidige voorspellingen zullen onze buurlanden, met name België, Duitsland en Noord-Frankrijk, te maken krijgen met aanzienlijke sneeuwhoeveelheden.

Situatie op Woensdag

In deze buurlanden wordt hevige sneeuwval verwacht. Maar zal Nederland gespaard blijven? Niet helemaal – in Zuid-Limburg wordt aanzienlijke sneeuwval verwacht. Floris Lafeber van Weerplaza verwacht dat ook in Brabant en het zuiden van Gelderland sneeuw zal vallen.

Meteoroloog Jordi Huirne meldt dat sommige weermodellen tot wel vijftien centimeter sneeuw voorspellen. Als dit gebeurt, zal het KNMI (Koninklijk Nederlands Meetinstituut) waarschijnlijk minimaal code oranje, en mogelijk zelfs code rood uitgeven.

Als deze 10-15 centimeter sneeuw valt, zal dit waarschijnlijk beperkt blijven tot Zuid-Limburg. In andere regio’s zal de sneeuwval veel minder zijn.

Verschuiving van het Weergebied

De koude lucht komt overmorgen uit het zuiden. In de Ardennen wordt 15 tot 25 centimeter sneeuw verwacht, en Nederland ligt net aan de rand van dit weergebied.

Voor een volledige bedekking van sneeuw in Zuid-Limburg, zou het front ongeveer 100 kilometer moeten verschuiven.

NOS-weerman Marco Verhoef acht dit mogelijk, maar wil niets met zekerheid zeggen, omdat het afhankelijk is van het verloop van het koufront.

Het lijkt erop dat de meeste delen van Nederland geen uitgebreid sneeuwplezier zullen ervaren. Dit is in ieder geval een zekerheid die we kunnen stellen.