Connect with us

algemeen

Vanaf nu geen gratis contant geld pinnen meer: dit ga je per opname betalen

In een snel veranderende wereld met een groeiende nadruk op digitale betalingen, lijkt contant geld zijn relevantie te verliezen. Meer mensen geven de voorkeur aan het gemak van zelfscankassa’s in supermarkten of betalen met hun mobiele telefoon, waardoor traditionele contante transacties minder gebruikelijk worden. Het gevolg is dat steeds minder mensen contant geld opnemen.

**Een Minder Populaire Keuze**

Uit recent onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland blijkt dat slechts twintig procent van alle betalingen in Nederland nog contant wordt uitgevoerd. Deze statistiek weerspiegelt de dalende populariteit van contant geld, en banken willen deze trend graag versterken door de kosten van contante opnames te verhogen.

**Het Verhogen van Opnamekosten**

In het verleden gingen mensen naar geldautomaten om contant geld op te nemen, wat soms leidde tot lange wachtrijen. Met contant geld konden ze betalingen doen op markten of cadeautjes kopen voor verjaardagen, en de mogelijkheden waren eindeloos. Tegenwoordig zien we echter steeds vaker bordjes met ‘pinnen? Graag!’ op markten en zelfs in winkels, wat suggereert dat contant geld minder gewenst is, hoewel het nog steeds wettig betaalmiddel is.

Hoewel banken al langer kosten in rekening brengen voor het storten van contant geld, was het opnemen van contant geld tot voor kort meestal gratis. Dit verandert nu. Als je contant geld opneemt, word je nu geconfronteerd met extra kosten, afhankelijk van je bank.

SOEST – De eerste zogenaamde Geldmaat in gebruik. Alle geldautomaten van de banken ABN AMRO, ING en Rabobank worden in 2019 en 2020 overgenomen door de organisatie Geldmaat. ANP JEROEN JUMELET

**Opnamekosten per Bank**

Laten we eens kijken naar de kosten van contant geld pinnen bij verschillende banken:

1. **ABN AMRO**: Als je bij ABN AMRO meer dan €17.500 per jaar opneemt, betaal je €5 per transactie, plus 0,5 procent van het opgenomen bedrag. Studenten worden al extra belast vanaf €6.000 per jaar.

2. **Rabobank**: Als je een andere pinautomaat gebruikt dan Geldmaat bij Rabobank, moet je €0,75 per transactie betalen.

3. **ING Bank**: Als je het standaard ING Oranjepakket hebt, betaal je niets extra’s voor contante opnames, maar je betaalt €3,15 per maand. Als je een ‘ING Oranjepakket met korting’ hebt, betaal je €2,70 per maand en €0,80 per opname.

4. **SNS Bank, ASN Bank en Regiobank**: Deze banken rekenen momenteel nog geen kosten voor het opnemen van contant geld, maar het is mogelijk dat ze dit in de toekomst zullen invoeren.

Deze toenemende opnamekosten zijn een teken dat mensen worden ontmoedigd om contant geld op te nemen, terwijl de digitalisering van financiële transacties blijft groeien. In een wereld die steeds meer gericht is op elektronische betalingen, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en de kosten die ermee gepaard gaan. Het tijdperk van contant geld lijkt langzaam maar zeker te vervagen, maar het zal nog enige tijd een relevant betaalmiddel blijven voor bepaalde transacties.

**De Gevolgen van het Veranderende Betaallandschap**

Het veranderende betaallandschap heeft gevolgen voor zowel consumenten als bedrijven. Laten we eens kijken naar enkele van deze gevolgen:

**1. Gemak versus Kosten:** Terwijl digitale betalingen vaak als handiger worden beschouwd, brengen ze soms ook extra kosten met zich mee, zoals transactiekosten of abonnementskosten voor betaalrekeningen. Consumenten moeten afwegen of het gemak van digitale betalingen opweegt tegen de kosten die hieraan verbonden zijn.

**2. Privacy en Beveiliging:** Contante betalingen bieden een bepaad niveau van privacy, omdat ze niet altijd traceerbaar zijn. Digitale betalingen laten daarentegen vaak een spoor van transactiegegevens achter, wat vragen oproept over privacy en beveiliging. Het is belangrijk voor consumenten om zich bewust te zijn van de privacy-instellingen en beveiligingsmaatregelen van hun digitale betaalmethoden.

**3. Financiële Inclusie:** Sommige mensen hebben geen toegang tot digitale betaalmiddelen, of ze nu geen bankrekening hebben of geen toegang hebben tot internet. Het behouden van de toegankelijkheid tot contant geld is essentieel om financiële inclusie te garanderen, zodat iedereen toegang heeft tot financiële diensten.

**4. Bedrijfsaanpassingen:** Bedrijven moeten zich aanpassen aan de veranderende voorkeuren van consumenten. Dit kan onder meer het accepteren van digitale betalingen, investeren in veiligheidssystemen en het heroverwegen van de kosten van contant geldverwerking omvatten.

**5. Toekomstige Trends:** Het is waarschijnlijk dat digitale betalingen blijven groeien en evolueren. Dit kan nieuwe innovaties en technologieën met zich meebrengen, zoals biometrische betalingen, blockchain-gebaseerde transacties en meer. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en hoe ze de manier waarop we betalen beïnvloeden.

Kortom, terwijl contant geld langzaam terrein verliest aan digitale betalingen, blijft het een belangrijk en relevant betaalmiddel voor veel mensen en bedrijven. Het is essentieel om de veranderende trends in de wereld van betalingen te begrijpen en de bijbehorende kosten en voordelen af te wegen bij het kiezen van de meest geschikte betaalmethode voor verschillende situaties.