Connect with us

algemeen

Baby met buitengewoon veel huid groeit op tot 28-jarige

In de loop der jaren heeft Newsner vele aangrijpende verhalen gedeeld over bijzondere kinderen die tegen alle verwachtingen in hebben overleefd. Een van de verhalen die diep in de harten van onze lezers is doorgedrongen, is dat van Tomm Tennent.

Velen herinneren zich wellicht dat Tomm werd geboren met voldoende huid om het lichaam van een vijfjarige kleuter te bedekken. Hij kwam ter wereld met zo veel rimpels dat artsen zeiden dat ze zoiets nog nooit hadden gezien.

“Tijdens zijn geboorte schrok ik behoorlijk (…) Ik dacht niet dat een mens, vooral een pasgeboren baby, er ooit zo uit zou kunnen zien,” deelde Tomms vader, Geoff Tennent, in 2003 met het televisieprogramma 60 Minutes Australia.

Sinds zijn opmerkelijke geboorte is de reis voor Tomm en zijn familie lang en onvoorspelbaar geweest. Maar als we hem vandaag, in 2021, bekijken, is het moeilijk om geen tranen van vreugde te laten…

Tomm Tennent werd in 1993 in Australië geboren, en al snel beseften zijn ouders dat ze een heel bijzondere baby hadden. Al voor zijn geboorte gaven echo’s aan dat niet alles normaal was. Toen Tomm’s ouders dit ontdekten, stonden ze voor de keuze of ze het kind zouden houden.

“We hebben dit uitgebreid besproken en kwamen tot de conclusie dat het gewoon zo moest zijn, en we gingen ervoor,” zei Tomms vader, Geoff Tennent. Ondanks talloze tests en onderzoeken kon niemand de ernst van Tomms toestand voorspellen. Zijn ouders waren geschokt toen ze hem voor het eerst zagen.

Tomm’s moeder, Debbie Tennent, schrok toen haar zoon op haar borst werd gelegd in de verloskamer. “Mijn hart bonkte, maar tegelijkertijd was het geweldig om hem vast te houden en te knuffelen,” zei ze.

De jongen die met overtollige huid ter wereld kwam, was voor medische experts een raadsel. Ze konden niet achterhalen wat de overmatige huid veroorzaakte, en er was geen behandeling of genezing mogelijk. In het begin hoopten ze dat hij naarmate hij ouder werd simpelweg “in zijn vel zou groeien”.

Maar Tomm was zo uniek dat onderzoekers besloten tijd en middelen te investeren om zijn aandoening te bestuderen en het mysterie op te lossen. Tomm bracht maanden door in een medisch centrum, waar hij talloze tests onderging. Het was een enorme uitdaging voor de wetenschappers, omdat Tomm het eerste geregistreerde kind was dat met zo’n huidconditie werd geboren.

Het waren moeilijke tijden voor de familie Tennent. Ouders willen natuurlijk niet maandenlang in het ziekenhuis zijn met een pasgeboren baby. Maar Geoff en Debbie putten kracht uit het feit dat hun baby zo sterk was. Tomm was altijd een lief kind gebleven, zich volledig onbewust van zijn aandoening.

Tegelijkertijd deden artsen er alles aan om een oplossing te vinden voor Tomms medische problemen. Uiteindelijk ontdekten ze iets onverwachts door de gelijkenis tussen Tomms uiterlijk en het Chinese hondenras Shar Pei. Deze ontdekking bracht hen tot enkele antwoorden. Aangezien de niveaus van hyaluronzuur bij Shar Peis afnemen naarmate ze ouder worden, waardoor ze een meer normale huid krijgen, hoopten de artsen dat dit ook het geval zou zijn voor Tomm.

Gelukkig bleek dat waar te zijn.

Volgens zijn arts, Dr. Andrew Ramsden, zou de aandoening waarschijnlijk verdwijnen naarmate Tomm ouder werd. En dat was inderdaad het geval. Naarmate hij opgroeide, stond Tomm voor uitdagingen. Hij was geliefd en beroemd in zijn geboorteplaats, maar sommige mensen plaagden hem, vooral toen hij naar school ging. Sommige kinderen wilden zelfs niet met hem spelen.

Maar Tomm liet zich niet ontmoedigen en het duurde niet lang voordat hij veel vrienden maakte en volledig geaccepteerd werd op school. Gedurende deze jaren zag Tomm er nog steeds een beetje anders uit, maar niet zo opvallend als bij zijn geboorte.

In 2003, toen hem werd gevraagd of hij zich zorgen maakte over hoe zijn vrienden naar hem keken, antwoordde Tomm: “Niet echt (…) omdat het mijn vrienden zijn en ze geven eigenlijk niet om hoe ik eruitzie.” Tomm vertelde ook aan 60 Minutes dat hij “een vriendelijke, liefdevolle persoon” zag als hij in de spiegel keek. Hij vervolgde: “Soms zeggen ze (mensen) dat ik er cool uitzie, soms zeggen ze dat ik er echt cool uitzie, en soms zeggen ze niets.”

Natuurlijk waren de ouders van Tomm altijd enorm trots op hun bijzondere zoon. “Hij is een goede jongen (…) Kijk wat hij al heeft bereikt … hij doet het goed op school, hij doet eigenlijk alles goed,” zei zijn vader. Vanaf het moment dat hij werd geboren, wisten zijn ouders dat ze hem nooit zouden verbergen. Ze geloofden oprecht dat schoonheid van binnenuit komt en verder gaat dan de oppervlakte van de huid.

Vandaag is het 28 jaar geleden dat Tomm werd geboren en de dokters versteld deed staan. Na de documentaires van 60 Minutes wilden veel mensen weten hoe het ging met de jongen met de grote glimlach en de extreme huid. Er zijn echter niet veel vervolginterviews met traditionele media geweest.

Een snelle blik op sociale media onthult nog steeds weinig over het huidige leven van Tomm. Op zijn Facebookpagina blijkt dat hij getrouwd is met de liefde van zijn leven, Hannah. Het paar lijkt gelukkig samen en woont in Frankston, een buitenwijk van Melbourne in Australië.

“Het leven is simpel. Je maakt keuzes en je kijkt niet achterom”, is een citaat dat Tomm op zijn Facebookprofiel heeft geplaatst en dat waarschijnlijk zijn manier van denken en zijn hele leven samenvat.

Het is geweldig om hem vandaag te zien, nog steeds met dezelfde prachtige glimlach als 20 jaar geleden. Tomm is ontzettend inspirerend! Het feit dat hij uit een fantastisch gezin komt dat hem als elk ander kind behandelde, en dat hij een gelukkig leven lijkt te leiden met zijn vrouw, vervult ons met vreugde.

Toen hem werd gevraagd wat hij aan zichzelf zou veranderen, antwoordde hij: “Waarschijnlijk niets.” Is dat niet hoe we allemaal naar onszelf zouden moeten kijken?