Connect with us

algemeen

Zoon opent rechtszaak voor 83-jarige Hilda, die in zorginstelling niet mag roken: ”Het is haar laatste pleziertje”

Het is algemeen bekend dat r0ken schadelijk is voor de gezondheid, daar bestaat geen twijfel over.

Maar om een bejaarde vrouw van 83 jaar, die al zeventig jaar rookt, haar laatste vreugde te ontnemen?

In Alkmaar werd onlangs een juridische strijd gevoerd. De zoon van de 83-jarige Hilda heeft de zorginstelling waar zijn moeder verblijft voor de rechter gedaagd.

Hilda Bos, die lijdt aan dementie, woont in de woonzorglocatie Oudtburgh in Bergen, Noord-Holland. In deze instelling geldt een rookverbod.

Zowel de bewindvoerder van Hilda als de zorgverleners weigeren financiële steun te verlenen voor s!garetten vanwege de gezondheidsrisico’s.

Jurjen Sietsema, de zoon van Hilda, noemt dit ‘absurd en volkomen overdreven’ en heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de rechter.

Hij wil dat zijn moeder de resterende tijd die ze heeft, gelukkig kan doorbrengen. En voor haar horen s!garetten daarbij.

Tegenover Hart van Nederland verklaarde Jurjen: “Het is een recht. R0ken is toegestaan in Nederland.

Ik geloof niet langer dat het schadelijk is voor haar gezondheid. Ze gaat al achteruit.”

Zijn advocaat, Ruud Verhoeven, beschouwt r0ken zelfs als een mensenrecht. “Wanneer iemand al zeventig jaar van die gewoonte geniet, is het geen optie om dat af te nemen.”

Daarom heeft Jurjen een kort geding aangespannen. De rechter heeft echter geen uitspraak gedaan omdat de zorginstelling en de zoon van Hilda tot een schikking zijn gekomen.

Vanaf nu zullen er weer s!garetten worden verstrekt aan Hilda, maar alleen als zij erom vraagt. Dit is echter niet vanzelfsprekend, gezien de dementie van de bejaarde vrouw.

“Als mevrouw erom vraagt, kan ze r0ken”, aldus advocaat Verhoeven. De bewindvoerder van Hilda heeft geen commentaar gegeven.

“Dit betreft een individuele kwestie waarover ik geen verdere mededelingen wil doen”, meldde hij aan Hart van Nederland.

We zijn erg benieuwd naar uw mening over deze kwestie. Laat het ons weten in de reacties en deel dit artikel!