Connect with us

Actueel

Georgia (24) laat de naam van haar vriend op haar voorhoofd tatoeëren als teken van eeuwige liefde

Een schooluitje van groep drie van een basisschool in Den Haag naar Museon heeft gezorgd voor verontwaardigde ouders. De reden hiervoor is dat zesjarige kinderen de kans kregen om wormen te proeven.

In een brief benadrukken de ouders dat het eten van insecten niet overeenkomt met hun “wereldbeeld en geloofsovertuiging.” Een ouder verklaarde: “Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te eten!”

De kinderen uit groep 3 van de openbare basisschool Bohemen Kijkduin in Den Haag gingen op 13 november op schoolreisje naar het Museon-Omniversum.

Dit museum richt zich op de aarde, de mens en een duurzame toekomst. De kinderen bezochten het museum en bekeken vitrines met schelpen en zeesterren.

Ze namen ook deel aan leuke opdrachten. Na ongeveer zeventig minuten werd de expeditie afgerond en stond er een verrassing op tafel: een insectenmaaltijd.

De kinderen kregen de gelegenheid om buffalowormen van 0,5 tot 1 centimeter groot te proeven en kregen zelfs een recept mee naar huis voor chocolademuffins met appel en wormen.

Een meisje uit de klas vertelde dit later thuis, waarna haar ouders woedend werden. Ze namen contact op met het museum en brachten zelfs de Haagse politiek op de hoogte.

“Mijn dochtertje is aangemoedigd om insecten te eten. Het normaliseren van het eten van insecten valt mijlenver buiten onze levensbeschouwelijke visie,” aldus een van de ouders.

De ouders benadrukken ook religieuze bezwaren, aangezien joden, islamieten en hindoes geen insecten mogen eten. Ze beweren dat minderjarige kinderen sterk worden beïnvloed.

Museon ontkent de beweringen en zegt: “We stellen de vraag of ze dit willen proberen en hebben daar ook geen oordeel over naar de kinderen toe of ze het wel of niet willen. Het is hun eigen keuze.”

Het museum ziet het proeven van insecten als een waardevolle toevoeging aan het museumbezoek. Ze benadrukken dat docenten dit vaak boeken en dat het de leerlingen aanzet tot nadenken.

Museon wijst erop dat wereldwijd ongeveer twee miljard mensen regelmatig insecten eten en benadrukt dat wat als normaal wordt beschouwd, afhangt van de locatie.

Het museum stelt dat de ouders contact moeten opnemen met de school en de verantwoordelijkheid van de docent moeten overwegen. Volgens de school heeft niemand de kinderen aangemoedigd om insecten te eten.