Connect with us

Actueel

Ongewenste zwangerschap bij transman Tomas (22), maar hoeft het kind niet

De 22-jarige transman Tomas uit Brussel bevond zich in een zeer moeilijke situatie. Hij was namelijk ongewenst zwanger en wilde zo snel mogelijk van het kind af. “Ik ben niet gemaakt om een kind in mij te dragen. Dat is voor vrouwen”, aldus Tomas.

Tomas ontdekte begin deze maand dat hij zwanger was en dat bracht hem in grote wanhoop. “Ik heb dagenlang alleen maar gehuild”, vertelt hij aan Het Nieuwsblad. “Ik dacht namelijk dat ik helemaal niet zwanger kon worden. En ik heb ook nooit gewild om zwanger te worden. Dus ja…”

Tomas is een transman. Als kind wist hij al dat hij eigenlijk een jongetje wilde zijn, maar hij had destijds nog geen woorden om zijn gevoelens te uiten. Toen hij volwassen werd, begon hij zijn transitie en officieel werd hij Tomas. In 2019 begon hij met het nemen van testosteron en in 2020 liet hij zijn borsten verwijderen.

In 2020 besloot Tomas om naar België te verhuizen, samen met zijn non-binaire partner. Hij koos voor België vanwege de betere werkgelegenheid en het land wordt beschouwd als ‘queervriendelijk’. Hoewel hij eigenlijk ook een mannelijk geslachtsdeel wilde, heeft hij dat plan uitgesteld vanwege zijn liefdevolle relatie.

Maar toen gebeurde er iets onverwachts: Tomas raakte zwanger. Hij begrijpt niet hoe dat mogelijk is. “Ik neem testosteron. Het zou toch niet kunnen? Ik heb de hormonen niet consequent kunnen nemen.” Hij wijt dit aan het feit dat hij niet goed bekend is met het Belgische zorgsysteem. Mogelijk is daarom de zwangerschap toch ontstaan.

Nu Tomas in verwachting is, voelt zijn wereld compleet ingestort. “Ik voel me een man, ik word gezien als een man. Dat er iets in mij groeit, klopt gewoon niet.” Hij heeft nooit gewild dat hij deze ervaring zou hebben. Hij voelt zich erg angstig en depressief en durft nauwelijks nog onder de mensen te komen. Op een gegeven moment heeft hij zelfs overwogen om een einde aan zijn leven te maken. Zowel emotioneel als financieel waren hij en zijn partner er niet klaar voor.

In België is abortus toegestaan tot 12 weken zwangerschap, maar Tomas was die termijn al voorbij. In Nederland is abortus mogelijk tot 22 weken. Tomas had echter niet het benodigde bedrag van 1000 euro. Hij startte daarom een crowdfundingsactie en wist al snel het benodigde bedrag in te zamelen. Vervolgens reisde hij naar Nederland.

Vorige week ging Tomas naar Utrecht, waar de abortus heeft plaatsgevonden. Hij voelt zich nu opgelucht. “Ik was bang, maar ik wilde mezelf terugvinden. Ik hield niet meer van mezelf, dus wilde ik dat het voorbij was. Nu hoef ik mezelf niet meer te verbergen. Ik kan weer mezelf zijn.”