Connect with us

Actueel

Een Syrisch gezin in ons land kan niet rondkomen: ‘Uitkeringen zijn te laag’

Het is geen geheim dat er veel gezinnen in ons landje zijn die het financieel zwaar hebben. De Syrische familie Khaled is daar helaas geen uitzondering op.

Het gezin bestaat uit moeder Mayada en haar twee zoons Amer en Ali. Ze wonen in Nederland sinds 2017, nadat ze vluchtten uit de door oorlog verscheurde Syrische hoofdstad Damascus.

Hun situatie is allesbehalve gemakkelijk. Het gezin moet het doen met een lage uitkering en heeft moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.

Moeder Mayada vertelt in een interview met het AD dat het gezin maar 150 euro per week heeft om van te leven.

Dit is niet veel, zeker niet als je bedenkt dat het gezin in totaal uit drie personen bestaat. Om geld te besparen kookt Mayada alle maaltijden zelf en wordt er alleen Syrisch eten gegeten.

Kleding kopen zit er niet in voor het gezin. Mayada maakt zelf kleding en soms krijgen ze kleding van de kledingbank.

Het gezin heeft nog nooit Nederlands eten geprobeerd. Het is voor hen belangrijker om te overleven dan om nieuwe smaken te ontdekken.

De uitkering waarvan ze leven is niet hoog genoeg om dit soort dingen te proberen.

Het gezin heeft financiële problemen en stapelt schulden op. Om hiermee om te gaan, heeft een bewindvoerder hen geholpen met budgetteren.

De gezinshereniging verliep helaas anders dan gehoopt. Het nieuws van het overlijden van de vader van het gezin kwam op de dag dat de goedkeuring binnenkwam.

Het gezin had geen geld om naar hun thuisland te reizen en daarom konden ze geen afscheid nemen van hun geliefde vader en echtgenoot.

Ondanks hun moeilijke situatie verscheen er onlangs een lach op hun gezicht. Het gezin wist dat ze recht hadden op energietoeslag en dankzij de bewindvoerder hebben ze extra geld op hun rekening gekregen.

Mayada, die eigenlijk graag Nederlands wil leren, is dankbaar. Ze heeft al lessen gevolgd, maar vond het niveau te hoog. Voor haar is het belangrijkste om te kunnen communiceren en gesprekken te voeren.

Het gezin heeft geen plannen om ooit nog terug te keren naar Damascus. Hun huis en bezittingen zijn vernietigd door de oorlog en hun hele familie is gevlucht. Voor hen is Nederland nu hun thuis en ze willen hier een nieuw leven opbouwen.

Het is duidelijk dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar ze zijn vastberaden om hun situatie te verbeteren en te blijven vechten.

De situatie van de familie Khaled laat zien hoe moeilijk het is om te leven met financiële problemen. Het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze problemen en ons best doen om te helpen waar we kunnen.

Een beetje hulp kan een groot verschil maken voor mensen die in deze situatie verkeren.