Connect with us

Actueel

26-jarige Lisa raakt compleet verlamd, vier uur na begin van nekpijn

Op 13 mei 2018 veranderde het leven van Lisa Steen voorgoed toen ze plotseling volledig verlamd raakte.

In slechts vier uur tijd verloor ze alle kracht in haar ledematen, waardoor ze geen pannenkoek meer kon snijden. Dokters hebben geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren en kunnen alleen met zekerheid zeggen dat ze een ruggenmergontsteking heeft. De inmiddels 26-jarige Lisa woont in het Belgische Loppem en heeft al drie jaar te maken met deze verlamming.

Lisa zat op dat moment in haar laatste jaar van de opleiding rechtspraktijk. Ze verbleef bij haar toenmalige vriend toen er iets in haar nek schoot.

In eerste instantie dacht ze dat het niet zo ernstig was, maar de pijn werd steeds erger en Lisa besloot een warme douche te nemen. Niet veel later merkte ze dat haar armen veel zwaarder waren dan normaal. In het ziekenhuis werd haar toestand snel erger en uiteindelijk viel ze flauw. Dit was het begin van een lange strijd tegen de verlamming.

Lisa werd overgebracht naar het ziekenhuis van Roeselare, waar ze 3,5 weken verbleef voordat ze naar Gent werd overgeplaatst voor revalidatie.

Het was een zware periode voor Lisa, vooral omdat het midden in de coronacrisis was en ze weinig bezoek mocht ontvangen. Uiteindelijk verbleef ze 15 maanden in Gent voor haar revalidatie.

Lisa keerde terug naar haar ouderlijk huis, waar haar familie de badkamer op de benedenverdieping aanpaste en een extra kamer verbouwde tot slaapkamer om haar mobiliteit te vergroten. Lisa ontvangt nu dagelijks thuiszorg en haar moeder, die een zelfstandige thuisverpleegster is, helpt haar ook met haar dagelijkse verzorging.

Lisa heeft dankzij revalidatie vooruitgang geboekt, maar ze heeft nog steeds moeite met haar benen. Een recente operatie aan haar hand heeft haar vooruitgang weer stopgezet. Ondanks de uitdagingen die ze blijft ervaren, blijft Lisa positief en hoopt ze dat haar letsel nog steeds kan verbeteren. Haar verlamming heeft haar leven volledig veranderd, maar Lisa heeft ook positieve dingen ontdekt, zoals minder stress en meer genieten van de kleine dingen in het leven

Lisa zou graag zelfstandig willen wonen, maar aangepaste wagens en woningen zijn duur. Om haar toekomstplannen te helpen bekostigen, organiseert ze op 24 juni een verkoop van pannenkoeken en wafels tijdens het evenement TennisFoot in Loppem. Lisa hoopt hiermee voldoende geld op te halen om haar wens te kunnen verwezenlijken.

Lisa’s verhaal is er één van doorzettingsvermogen en hoop. Hoewel ze door een verschrikkelijke gebeurtenis met de verlamming te maken heeft, blijft ze positief en zoekt ze naar manieren om haar leven te verbeteren en haar dromen te verwezenlijken.