Connect with us

Actueel

Experts slaan alarm: ‘Bijna alle vrouwen gebruiken tampons verkeerd’

Bij bijna alle tampondoosjes zit een gebruiksaanwijzing. Je leest dit en ik moet toegeven, ik heb het zelf nog nooit gedaan. Hoe moeilijk is het om het goed te doen? Als je de handleiding leest, kom je er misschien achter wat je fout doet!

1. Opbergen Waar bewaar je dat doosje tampons? In de badkamer of op het toilet? Als het in de badkamer wordt geplaatst, kun je het beste een andere plek zoeken. Tampons gaan langer mee als je ze op een droge plek bewaart. Condenswater uit de douche of het bad is niet geschikt voor tampons.

2. Was je handen De meeste mensen wassen hun handen na het inbrengen van een tampon. Maar wist je dat het wassen van je handen voor het verwijderen en inbrengen van een tampon nog belangrijker is? Je wilt toch geen slechte bacteriën in de buurt van je geslachtsdelen?

3. Scheur?
Heb je ooit tampons gebruikt met een beschadigde verpakking? Doe het niet nog een keer! Niet als die tampon al weken in je tas hangt. Het is nu hoogstwaarschijnlijk besmet met schadelijke bacteriën.

4. Verschillende soorten en maten Tampons zijn er in verschillende soorten, merken en maten. Gebruik je altijd hetzelfde type en maat tampons? Dan kun je het in de toekomst beter niet doen. Als je altijd meer absorberende tampons gebruikt, loop je het risico het toxischeshocksyndroom te ontwikkelen. Gebruik dus kleinere, minder absorberende tampons op lichtere dagen, wat je risico kan verkleinen.

5. Hoe lang?
Laat de tampon ook niet te lang zitten. In de bijsluiter staat dat je elke 4 uur een nieuwe tampon moet inbrengen. Dit vermindert op zijn beurt het risico op TSS.

Wist je dat veel mensen tampons nog steeds misbruiken?