Connect with us

Actueel

Zie je dit bij je kind, grijp dan direct in!

W-zit voor kinderen, ook wel omgekeerde kleermakerszit genoemd, is een zithouding waarbij kinderen op de grond of op een bank zitten met hun benen in een “W”-vorm.

Hoewel veel kinderen deze houding comfortabel vinden, kan het op korte en lange termijn leiden tot gewrichts- en spierproblemen, vooral in de rug, heupen, benen en voeten. Daarom is het belangrijk om W-sit niet te stimuleren.

In sommige gevallen is W-sit echter een normale zithouding, bijvoorbeeld wanneer kinderen tijdens het spelen van zithouding wisselen en dit beschouwen als een tijdelijke zithouding.

Zorg er wel voor dat je kindje niet te lang in deze houding blijft zitten, want dan ontwikkelen de spieren zich niet volledig. Het resultaat: de voeten draaien naar binnen en de romp- en rugspieren zijn onderontwikkeld.

Maar hoe kun je dit voorkomen? Fysiotherapie is een oplossing, of steunzolen om pronatie van de voet te verminderen.

Het belangrijkste is om het kind te stimuleren een betere zithouding aan te nemen. Denk aan een kleermakerszit waarbij beide benen in dezelfde richting wijzen of met de benen gestrekt gestrekt.

Vergeet niet dit belangrijke bericht met alle ouders op Facebook te delen, want ik weet zeker dat velen zich niet bewust zijn van de risico’s van deze houding.