Connect with us

Actueel

Boze asielzoeker: ‘Ik Ben nu voor de derde keer in Nederland en de situatie hier is verschrikkelijk’

In Ter Apel is men overdonderd. De opvangcentra zitten vol en gisteren bleek een groep van 50 tot 60 asielzoekers de nacht in de open lucht te hebben moeten doorbrengen. Dit is tijdig voorkomen door ze in de wachtruimte van het AZC te plaatsen. Die inspanningen kunnen niet rekenen op sympathie van immigranten: “Het is hier niet goed georganiseerd.”

Meerdere asielzoekers hebben hun verhaal gedaan tegen Hart Van Nederland. Een van hen zei: “Het was erg koud en we hebben lang moeten wachten. We hebben eerst buiten geslapen. Rond één uur mochten we naar binnen en nu gaan we weer naar buiten. Ik kom uit Jemen, waar veel oorlog. Nederland is een plek van vrede, dus ik wil hier komen.”

Derde bezoek aan nederland

Ook een medevluchteling veegde de vloer aan met de manier waarop ze werden “behandeld”. “Het is hier niet goed. Ik krijg maar één zak eten voor 24 uur, dat is te weinig. Als je een dokter nodig hebt, kun je hem niet bereiken. Het is hier te druk en de bewakers hebben geen respect.”

De man vervolgde: “Ik kan nergens anders heen, want ik heb niet eens geld om de bus te nemen. Dit is mijn derde bezoek aan Nederland, ik ben er al geweest in 2020 en 2021.”

Rode Kruis

Het Rode Kruis noemde de situatie in Ter Apel “beneden elk humanitair niveau en ronduit onaanvaardbaar. Het zette tenten op bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om de asielzoekers te huisvesten. Ook stuurde het Rode Kruis honderd asielzoekers Vervoer naar de noodopvang in Heerenveen.

Geen thuis

De problemen van Ter Apel zijn mede te wijten aan het feit dat er geen ontkomen aan is voor de geaccepteerde asielzoekers. Dit is onmogelijk vanwege de woningnood en er is geen woonruimte voor hen beschikbaar. Om die reden zien veel gemeenten de mogelijkheid niet om structurele opvang te bieden.

Experts pleiten voor leegstaande panden, die eigenlijk niet bewoonbaar zijn, als noodoplossing.