Connect with us

Actueel

Sigrid Kaag wil complottheoretici van de hand doen: ‘We gaan het verbieden’

D66-leider Sigrid Kaag maakte op een partijbijeenkomst in Den Haag zeer gevaarlijke opmerkingen. Ze wil rechtsextremisten en complottheoretici de mond snoeren. “Dit kunnen we niet langer laten gebeuren.”

bedreiging voor de democratie

Volgens Kaag vormen complottheoretici en rechtsextremisten een “bedreiging” voor de democratie. Kaag maakt zich zorgen dat steeds meer mensen in complottheorieën geloven. Ze vindt bijvoorbeeld het idee dat “er een groep mensen in de wereldpolitiek [het World Economic Forum] is die in het geheim alle belangrijke beslissingen neemt” schandalig. Kaag ergerde zich ook aan het idee dat het coronavirus een “geheime operatie” van de overheid was.

maatschappij

Sigrid stelt dat extreemrechts en complottheoretici de samenleving verharden. Ze verwees naar de recente chaos in Brazilië en de aanval op het Capitool.

De minister van Financiën riep op tot actie. Ze wil dat Nederlanders in opstand komen tegen complottheoretici: “Stop met zwijgen, sta op en weerleg ze.”

verbieden

Kaag wil doxxing verbieden. Dat is online persoonlijke gegevens delen met de bedoeling hen te intimideren. Daarnaast hoopt ze dat de “Wet politieke partijen” zo snel mogelijk in werking treedt, om zo af te rekenen met “ondemocratische” politieke partijen.

Ten slotte hoopt Kaag het op te nemen tegen techreuzen die “online haat, rellen, opruiing en desinformatie algoritmisch belonen”.

De vraag die we Sigrid Kaag nu stellen is: wie is hier niet democratisch?